Câtă carne e recomandat să mănânci pe săptămână. Aceasta este cantitatea ideală pentru organism, potrivit experților

Data publicării:
Sursă foto: Freepik
Descriere foto: Sursă foto: Freepik

Avem tendința de a consuma o cantitate mai mare de carne decât ar trebui, ceea ce face ca dietele noastre să nu fie atât de echilibrate pe cât ne-am dori. Aceasta este cantitatea de carne recomandată să fie consumată pe săptămână și, de asemenea, tipul pe care ar trebui să îl prioritizăm.

Avem tendința de a abuza de anumite alimente pe care nu este bine să le consumăm în exces, lăsându-le pe altele un pic în afara dietei noastre.

Nu este neobișnuit să consumăm mai puține fructe și legume decât ar trebui, chiar dacă aproape toți știm că este recomandat să consumăm cinci porții zilnic. În timp ce cu unele alimente avem tendința de a consuma mai puțin, cu altele, cum ar fi carnea, avem tendința de a exagera, dar cât de multă carne ar trebui să consumăm pe săptămână?

Câtă carne ar trebui să mâncăm pe săptămână

În decursul ultimelor decenii, recomandările privind consumul de carne au variat. În general, pare că s-a ajuns la consensul că trebuie să priorizăm consumul de carne albă, să nu abuzăm de carnea roșie și să evităm carnea procesată.

Organizații precum Aesan indică faptul că este mai bine să consumăm între două și patru porții de carne pe săptămână, preferabil de pui sau iepure, și nu mai mult de două porții pe săptămână de carne roșie. Există și alte studii care limitează și mai mult consumul de carne roșie, în special atunci când îl facem pentru a ne îmbunătăți sănătatea. Potrivit unui studiu al Universității Harvard publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, cel mai bine ar fi să reducem consumul de carne roșie la o dată pe săptămână. Recomandarea Societății Spaniole de Nutriție Comunitară (SENC) este de a consuma maxim 125 de grame de carne roșie și procesată pe săptămână și de persoană. În cazul cărnii albe, cantitatea este mai mare, putând consuma aproximativ 325 de grame pe săptămână și de persoană. În general, avem tendința de a consuma o cantitate mai mare decât cea recomandată de experți.

Când vorbim despre carne albă, ne referim la cea de pui, curcan, dar și la iepure; carnea roșie se referă la vită, vacă, miel, porc. Carnea roșie conține de obicei o cantitate mai mare de fier și este bogată în proteine, dar și mai grasă decât carnea albă, proteinele acesteia având un mai mare valoare biologică. Este recomandat să nu abuzăm de consumul de carne roșie.

Te-ar putea interesa și: Rețeta care te va ajuta să ai parte de o piele frumoasă și tânără: „Are conținut foarte mare de antioxidanți”

Beneficiile și contraindicațiile consumului de carne roșie

Deși în ultima vreme pare să fie în centrul atenției, carnea roșie poate face parte din dieta noastră fără probleme, atât timp cât este consumată în cantitățile potrivite și fără excese. Este bogată în proteine și vitamina B, care ajută la buna funcționare a sistemului nervos, de asemenea, este o sursă de fier ușor de absorbit. În plus, carnea de porc este bogată în Omega 3 și săracă în grăsimi.

Un consum excesiv de carne roșie a fost asociat cu creșterea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare, creșterea colesterolului, gută și unele tipuri de cancer, motiv pentru care experții recomandă un consum moderat și întotdeauna în cadrul unei diete echilibrate și variate, relatează 20minutos.es.

Te-ar putea interesa și: Atenție la consumul de mici și de carne procesată. Dr. Amalia Arhire: Se asociază cu un risc crescut de cancer de colon



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel