Cât de des ar trebui să vă spălați părul. Recomandarea specialiștilor

Data actualizării: | Data publicării:
Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay
Descriere foto: Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay

Toate femeile s-au întrebat, măcar o dată în viaţă, cât de des este indicat să îşi spele părul. Iată ce spun specialiștii.

Din nefericire, nu există o regulă strictă și rapidă de urmat pentru spălatul părului, deoarece nevoile scalpului și ale părului fiecărei persoane variază.

Găsirea punctului dvs. ideal de a vă spăla părul ar putea necesita ceva experimente.  Annie Gonzalez, MD, FAAD, dermatolog certificat la Riverchase Dermatology din Miami, a dezvăluit cât de des ar trebui să vă spălați părul pentru o sănătate optimă a părului și a scalpului.

1. Tipul și textura părului tău

Tipul și textura părului tău vor determina în mare măsură cât de des ar trebui să te speli pe cap. Dacă ai părul fin și drept, s-ar putea să ai nevoie să îl speli și să îl condiționezi chiar și de patru ori pe săptămână. "Acest tip de păr tinde să fie mai gras, iar lipsa spălării poate produce uleiuri naturale care îngreunează părul și îl fac moale, tern și dificil de coafat", spune Dr. Gonzalez. 

Pentru cei cu părul drept sau ondulat normal până la uscat (care nu are o textură fină), Dr. Gonzalez sugerează spălarea de două-trei ori pe săptămână cu produse care echilibrează nivelul de hidratare din păr și scalp.

Și cât de des ar trebui să speli părul creț? Părul aspru, strâns încolăcit are nevoie de mai multă hidratare și uleiuri pentru a rămâne hidratat și sănătos și are nevoie de spălări mai puțin frecvente (una-două sesiuni de spălări pe săptămână ar trebui să fie suficiente), spune Dr. Gonzalez. Atunci când ai acest tip de păr, spălatul prea des poate lipsi părul de barierele sale naturale de protecție, explică ea.

 

2. Cât de des transpiri

Exercițiile fizice vor afecta cât de des ar trebui să vă spălați părul. "Dacă faceți exerciții fizice până la punctul în care părul a transpirat, ar trebui să vă spălați părul de fiecare dată", spune Dr. Gonzalez, potrivit livestrong.com

Asta pentru că transpirația uscată îți poate acoperi scalpul și poate duce la iritații, inflamații și mătreață.

 

3. Vârsta dumneavoastră

"Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, scalpul/părul lor tinde să fie mai puțin gras și pot rezista perioade mai lungi fără să se spele", spune Dr. Gonzalez.

De exemplu, persoanele care au trecut deja prin menopauză vor experimenta o scădere a androgenilor (un tip de hormoni sexuali), ceea ce duce la reducerea producției de ulei, potrivit Cleveland Clinic.

 

 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel