Cât de des ar trebui să speli prosoapele. Ce boli riști dacă le folosești murdare

Data actualizării: | Data publicării:
Unsplash.com/ autor Feeh Costa
Descriere foto: Unsplash.com/ autor Feeh Costa

După o zi lungă, nimic nu se compară cu un duș revigorant pentru a scăpa de toată murdăria. Prosopul cu care ne ștergem ne poate deveni prieten sau dușman, în funcție de cât de curat este, avertizează experții.

Doar pentru că ești curat atunci când te ștergi cu prosopul (după baie), nu înseamnă că microbii nu-și pot găsi drumul către țesătura acestuia. Experții acertizează că prosoapele pot deveni deosebit de problematice dacă nu le speli suficient de des.

 Stacy Chimento, MD, dermatolog  la Riverchase Dermatology, a explicat pentru Livestrong cât de des ar trebui curățate prosoapele și riscurile la care ne expunem dacă amânăm igienizarea. 


Ar trebui să speli prosoapele mai des decât crezi


 Dr. Chimento recomandă spălarea prosoapelor la fiecare trei-patru utilizări sau cel puțin o dată pe săptămână. 


Dar dacă faceți duș la sala de sport și vă împachetați prosopul ud în geanta de gimnastică - care este un teren propice pentru bacterii și alți germeni - folosiți un prosop nou în fiecare zi, conform Cleveland Clinic.

Prosoapele de mână, magneți pentru germeni

Prosoapele de mână și prosoapele de spălat ar trebui spălate mai frecvent decât prosoapele de baie, deoarece sunt folosite mai des și de mai multe persoane, spune Dr. Chimento. Sunt magneți pentru germeni.

 

 Un studiu publicat în septembrie 2014 în Food Protection Trends a descoperit bacterii fecale pe 89% din prosoapele de mâini folosite pentru a șterge vasele, mâinile și alte suprafețe din bucătărie.

Iar prosoapele de mână atârnate în băi s-ar putea să se descurce și mai rău. Asta pentru că, dacă lăsați capacul toaletei ridicat în timp ce trageți apa,  agenții patogeni  se pot împrăștia în aer și se pot agăța de prosoapele dumneavoastră. 

O analiză din martie 2013, publicată în American Journal of Infection Control a concluzionat că microbii potențial infecțioși pot deveni aerosoli atunci când trageți apa la toaletă.

O regulă de bază este să spălați aceste lenjerii de baie comune la fiecare două-trei zile (și să închideți capacul toaletei când trageți apa).

 

Sfatul specialistului:


În loc să atârnați prosopul pe un cârlig, întindeți-l uniform pe o bară de prosoape pentru a-l ajuta să se usuce bine între utilizări, conform Clinicii Cleveland. Cu cât se usucă mai repede, cu atât este mai puțin probabil să aibă timp să acumuleze germeni.


Ce se întâmplă dacă nu spălăm regulat prosoapele


 Dr. Chimento explică multiplele moduri în care prosoapele nespălate vă pot afecta sănătatea.

 

1. Infecții ale pielii

Prosoapele umede și murdare pot incuba bacterii și ciuperci care pot răspândi viruși precum ciuperca unghiilor de la picioare, piciorul atletului sau verucile, spune Dr. Chimento.


Dacă suferiți de oricare dintre aceste infecții ale pielii, folosiți prosoape sterile pentru a vă asigura că bacteriile nu se deplasează în alte părți ale corpului, explică medicul.

 

2. Erupții cutanate


O erupție cutanată uscată, cu mâncărimi și roșeață, este un semnal de alarmă că este timpul să bagi prosopul la spălat. Fungii, mucegaiul, virușii și bacteriile se pot înmulți în locuri umede, cum ar fi prosoapele ude, și îți pot distruge pielea.

De exemplu, "Eczema, sau dermatita atopică, este o afecțiune a pielii care este cauzată de o inflamație datorată bacteriilor stafilococice", spune Dr. Chimento. "Prosoapele murdare pot antrena aceste bacterii în alte zone ale corpului și pot irita pielea, provocând  eczeme."


3. Acnee

Prosoapele murdare pot declanșa, de asemenea, formarea acneei pe față și pe corp, spune Dr. Chimento.

Din nou, prosoapele murdare și umede sunt mediul ideal pentru ca fungii, bacteriile și alte flore să înflorească. Iar acești microbi neplăcuți pot eventual să declanșeze coșurile.


4. Alte boli


Poți răspândi cu ușurință răceala comună folosind prosoape de mâini pe care s-au șters persoane contagioase. "Nespălarea prosoapelor de mâini poate face ca germenii asociați cu diferite răceli să fie transmise de la o persoană la alta", spune Dr. Chimento.

"În cazuri mai extreme, prosoapele murdare pot răspândi, de fapt, bacteriile asociate cu MRSA, care este o infecție stafilococică periculoasă, dificil de tratat cu antibiotice", adaugă ea.

 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel