Casa Regală, mesaje de condoleanțe, după ce România a pierdut două legende: Ivan Patzaichin și Ion Caramitru

Data publicării:
Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, foto Facebook
Descriere foto: Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, foto Facebook

Două legende s-au stins din viață duminică, 5 septembrie. Ivan Patzaichin, în vârstă de 71 de ani, a murit, după o luptă dură cu cancerul. Câteva ore mai târziu, România se cutremura la aflarea veștii că și marele actor Ion Caramitru s-a stins din viață. Maestrul Caramitru era internat la Spitalul Elias de mai bine de o lună. Casa Regală a transmis mesaje de condoleanțe pentru familiile celor două mari personalități române. 

„Alături de Regele Mihai I şi de Custodele Coroanei Margareta încă din primele zile ale lui decembrie 1989, Ion Caramitru a fost un devotat, constant şi curajos apărător al principiilor şi valorilor Coroanei Române, precum şi un adevărat prieten”, transmite Casa Regală pe pagina oficială.

Sursa citată precizează că "majestatea sa Margareta, Custodele Coroanei şi alteţa sa regală Principele Radu au aflat cu nespusă tristeţe neaşteptata veste a trecerii la cele veşnice a marelui actor Ion Caramitru".

Totodată, familia regală aminteşte că Regele Mihai I l-a distins pe Ion Caramitru cu Crucea Casei Regale a României în anul 2008 şi cu Decoraţia Regală Nihil Sine Deo în anul 2012. În anul 1995, Ion Caramitru a fost decorat de Regina Elisabeta a II-a cu Ordinului Imperiului Britanic, în grad de Cavaler.

"Actul său curajos şi vizionar de a fonda UNITER, în anul 1990, a schimbat statutul respectabilei profesii de artist dramatic. A fost un eminent ministru al Culturii şi un foarte apreciat ambasador al teatrului şi filmului românesc pe toate meridianele lumii", apreciază Familia Regală.

De asemenea, este amintit faptul că Regele Mihai I a călătorit la Londra, la începutul anilor '90, pentru a vedea pe scenă pe Ion Caramitru şi pe marii actori de la Bulandra, în "Hamlet", iar Custodele Coroanei Margareta şi Principele Radu s-au cunoscut în ianuarie 1994, în cadrul programului "Artecole", fondat la UNITER de Ion Caramitru.

"Ion Caramitru a fost un mare actor, regizor şi profesor de teatru, un animator al vieţii teatrale şi un remarcabil director al Teatrului Naţional. Sute de tineri actori şi regizori au avut în Ion Caramitru un model şi un susţinător. România a pierdut astăzi una dintre marile ei personalităţi contemporane", este subliniat în mesaj, care aminteşte că de numele lui Ion Caramitru sunt legate multe evenimente şi iniţiative regale, începând cu Premiul pentru cea mai bună piesă a anului, susţinut de trei decenii de Fundaţia Regală Margareta a României şi ulterior de Familia Regală, notează Agerpres. 

"Custodele Coroanei şi Principele Radu trimit cele mai profunde sentimente de compasiune doamnei Micaela Caracaş şi fiilor marelui dispărut!", se încheie mesajul Familiei Regale.

 

 


Familia Regală: Ivan Patzaichin a fost un exemplu de talent şi profesionalism

 

Ivan Patzaichin a fost un exemplu de talent şi profesionalism pentru multe generaţii de sportivi români, a transmis, duminică, Familia Regală.

"Familia Regală a aflat cu mare tristeţe vestea trecerii la cele veşnice a lui Ivan Patzaichin, ilustru reprezentant al sportului naţional. Multiplu campion olimpic, posesor a 22 de medalii la Campionatele Mondiale şi ulterior antrenor al lotului naţional şi olimpic de kaiac-canoe, Ivan Patzaichin a fost un exemplu de talent şi profesionalism, pentru multe generaţii de sportivi români. Prezenţa sa alături de Familia Regală a fost plină de căldură şi de entuziasm. A fost un susţinător al Coroanei Române, iar Regele Mihai I i-a conferit Decoraţia Regală Nihil Sine Deo în anul 2010. Majestatea Sa Margareta transmite, în numele Familiei Regale, condoleanţe familiei îndoliate!", se arată într-un mesaj transmis de Familia Regală.

 
Multiplul campion olimpic la canoe Ivan Patzaichin a decedat la vârsta de 71 de ani.

Născut pe 26 noiembrie 1943, la Mila 23, în Delta Dunării, Patzaichin a cucerit patru medalii de aur la Jocurile Olimpice, la Canoe-1 pe 1.000 m în 1972 (Munchen) şi la Canoe-2 pe 1.000 m în 1968 (Ciudad de Mexico), 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles), precum şi trei de argint, la Canoe-2 pe 500 m în 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles) şi la Canoe-2 pe 1.000 m în 1972 (Munchen).

De asemenea, are în palmares 22 de medalii la Campionatele Mondiale (nouă de aur).

 

 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel