Carmen Iohannis, gafă la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Prima Doamnă a României a fost taxată imediat

Data publicării:
Claus Iohannis și Carmen Iohannis/ Foto:Agerpres
Descriere foto: Claus Iohannis și Carmen Iohannis/ Foto:Agerpres

Preşedintele Klaus Iohannis participă  la funeraliile de stat ale Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a organizate la Westminster Abbey din Londra, alături de soția sa.

Lideri importanţi ai lumii, printre care preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, şi reprezentanţi ai caselor regale participă în aceste momente la funeraliile Elisabetei a II-a. Printre aceștia se numără și Klaus Iohannis, alături de spția sa, Carmen. Cei doi au sosit la Palatul Buckingham încă de duminică, în jurul oreo 20.00. Pentru acest eveniment trist, Prima Doamnă a României a ales să poarte o rochie neagră, simplă. 

Cu toate astea, Carmen Iohannis a fost luată în vizor pe rețelelele de socializare, după ce a apărut în poză cu zâmbetul pe buze, deși se afla la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Pe cealaltă parte, președintele României a stat cât se poate de serios. Internuții au sărit să o critice, în timp ce alții au susținut-o pe Carmen Iohannis, considerând că aceasta nu și-a dat seama. 

Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a/ Lumea îşi ia adio de la o suverană extrem de populară

După zece zile de doliu naţional, de omagii şi de ritualuri, 2.000 de persoane sunt aşteptate la o ceremonie religioasă la Abaţia Westminster la ora 10.00 GMT.

În public se vor afla, printre alţii, preşedintele american Joe Biden, împăratul Japoniei, Naruhito, preşedintele francez Emmanuel Macron, premierul canadian Justin Trudeau şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Vicepreşedintele chinez Wang Qishan a fost de asemenea anunţat. După invadarea Ucrainei, Rusia nu a fost invitată. În schimb, prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, s-a deplasat la Londra pentru funeralii.

Londra nu a mai cunoscut de mulţi ani o astfel de afluenţă de demnitari. Reprezentanţii familiilor regale europene, printre care regele Philippe al Belgiei, regele Felipe al VI-lea al Spaniei şi prinţul Albert de Monaco se vor afla de asemenea la Abaţia Westminster, atât de legată de destinul reginei Elisabeta a II-a, decedată la 96 de ani. Acolo, când era prinţesă, ea s-a căsătorit la 21 de ani, în noiembrie 1947, cu Philip Mountbatten, înainte de a fi încoronată la 2 iunie 1953.

"Adio reginei noastre glorioase" şi "O viaţă de serviciu dezinteresat": regina Elisabeta a II-a a dominat luni prima pagină a ziarelor britanice, care salută "devotamentul" ei faţă de Coroană.

Ziua de luni, liberă în Regatul Unit, reprezintă pentru poliţia din Londra cea mai mare provocare de securitate din istoria sa.

Funeraliile de stat, primele de după cele ale lui Winston Churchill în 1965, ar putea deveni printre cele mai urmărite evenimente televizate din istorie.

Peste 6.000 de militari vor participa la ceremonie.

Sute de mii de persoane sunt aşteptate pe traseu, de la Londra până la Windsor, la 35 de km vest de capitală, pentru a-i aduce un ultim omagiu unei regine extrem de populare, ancoră de stabilitate în convulsiile unei lumi în schimbare. Pentru milioane de britanici, ea era singura, unica.

Funeraliile sale se vor încheia printr-un doliu naţional marcat de un val imens de emoţie colectivă.

Sute de mii de persoane au venit să se reculeagă la catafalc până în ultimul moment, la închiderea Westminster Hall la 05:30 GMT, cea mai veche secţiune a parlamentului, unde sicriul a fost expus non-stop timp de cinci zile, relatează Agerpres.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel