Care e legătura dintre CUREA și kilogramele în plus. Bilic, despre obezitatea abdominală: Trebuie să luați măsuri!

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Mateus Campos Felipe
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Mateus Campos Felipe

Care este legătura dintre curea și cântar? Ambele sunt indicatorul stării de sănătate. 

”Spune-mi ce număr ai la curea și pot să-ți prezic sănătatea”,a scris medicul nutriționist Mihaela Bilic pe contul său de socializare. 

”V-ați gândit vreodată că dimensiunea de la curea poate fi un indicator pentru starea de sănătate? Circumferința taliei poate arăta un exces de grăsime la nivelul abdomenului și reprezintă un factor de risc pentru boli precum diabet hipertensiune și colesterol mărit. Care este diametrul ideal și cum trebuie măsurat?

Până acum diagnosticul de obezitate se punea exclusiv pe baza indicelui de masă corporală. IMC reprezintă raportul dintre greutate și înălțimea la pătrat. Valorile normale sunt între 18 și 25, de la 25 la 30 avem diagnostic de supraponderal iar peste 30 vorbim de obezitate. Din păcate acest indice nu ia în calcul vârsta și nici compoziția corporală.

S-a constatat că există persoane care au un IMC în jur de 30, fără exces de grăsime, ci cu o masă musculară bine reprezentată. Așa cum există persoane care nu au o greutate foarte mare pe cântar, dar au multă grăsime pe burtă. Ori grăsimea abdominală înseamnă țesut adipos infiltrat printre organe, ficatul și pancreasul sunt sufocate de grăsime și de aici până la diabet și afecțiuni hepatice e doar un pas.

 

Prin urmare nu greutatea pe cântar este importantă pentru sănătate, ci cantitatea de grăsime din organism și felul în care este repartizată. Circumferința abdominala alături de IMC sunt un indicator pentru sindromul X metabolic, denumire sub care se găsesc asociate diabetul, hipertensiunea, colesterolul crescut, accidentul vascular și infarctul. Un sindrom prezent mai ales la bărbații peste 40 de ani…cu burtică”, a scris Mihaela Bilic.

Ce este obezitatea abdominală 

”Se numește obezitate abdominală o circumferință în talie mai mare de 80 cm pentru femei și mai mare de 100 cm pentru bărbați. Cum se măsoară? Cu ajutorul unui centimetru, la mijlocul distanței dintre ombilic și creasta iliacă. Ca să fie și mai simplu, puteți măsura dimensiunea curelei, ce lungime are până la gaura pe care o folosiți în mod curent.

Cite;te continuarea pe DC MEDICALGoogle News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel