Care a fost cauza morții lui Bruce Lee. Cercetătorii susțin că au descoperit factorul care a dus la decesul legendei artelor marțiale

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Man Chung
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Man Chung

Starul suprem al artelor marțiale și al Hollywood-ului a murit la vârsta de 32 de ani în vara anului 1973, în timp ce se afla în Hong Kong. Acesta ar fi murit din cauza consumului excesiv de apă, susțin medicii la aproape 50 de ani de la moartea sa. O autopsie efectuată la acea vreme a arătat că Bruce a murit din cauza unei umflături cerebrale, pe care medicii au pus-o pe seama faptului că a luat un analgezic.

Care a fost cauza morții lui Bruce Lee

Moartea sa prematură a stârnit zvonuri că ar fi fost asasinat de gangsteri chinezi, otrăvit de o iubită geloasă sau victima unui blestem. O altă teorie a fost că a murit din cauza unei insolații. cum, cercetătorii au analizat dovezile și au decis că Bruce a murit, de fapt, probabil din cauza hiponatremiei.

'Cu alte cuvinte, propunem că incapacitatea rinichiului de a excreta excesul de apă l-a ucis pe Bruce Lee', a scris echipa de experți în Clinical Kidney Journal.

Ce este hiponatremia

Hiponatremia înseamnă că nivelul de sodiu din sânge - de care organismul are nevoie pentru echilibrul lichidelor - este anormal de scăzut.  Un dezechilibru face ca celulele din organism să se umfle, inclusiv cele din creier. 

Studiul susține că Bruce avea mai mulți factori de risc pentru hiponatremie, inclusiv faptul că bea cantități mari de lichide, că folosea canabis - care crește setea - precum și alți factori care scad capacitatea rinichilor, cum ar fi consumul de medicamente eliberate pe bază de rețetă și de alcool.

Soția sa, Linda, a dezvăluit cum Bruce a avut o dietă pe bază de lichide, cu suc de morcovi și de mere, în perioada premergătoare decesului său.

Iar Matthew Polly - care a scris biografia Bruce Lee, A Life în 2018 - se referă la consumul repetat de apă în seara morții sale

Studiul a concluzionat: "Am emis ipoteza că Bruce Lee a murit din cauza unei forme specifice de disfuncție renală: incapacitatea de a excreta suficientă apă pentru a menține homeostazia apei, care este în principal o funcție tubulară. 

'Acest lucru poate duce la hiponatremie, edem cerebral (umflarea creierului) și moarte în câteva ore dacă aportul excesiv de apă nu este compensat de excreția de apă în urină, ceea ce este în concordanță cu cronologia decesului lui Lee'.

Cercetătorii au scris că faptul că a fost notat consumul de apă în condițiile în care acesta este 'o activitate atât de banală' înseamnă că era probabil 'sensibil mai mare' decât cei din jurul său în ziua în care a murit. De asemenea, s-a raportat că Bruce a consumat frecvent canabis. Consumul de canabis poate crește setea, iar domnul Polly se referă în cartea sa la consumul repetat al acestei substanțe pe 20 iulie 1973 - ziua în care Bruce a murit. Cercetătorii sugerează că acest lucru l-ar fi determinat pe Bruce să bea apă în exces. 

Moartea lui Bruce a survenit cu doar câteva săptămâni înainte de lansarea filmului Enter The Dragon - primul mare film Kung fu produs în Occident. El a fost la un pas de moarte în mai 1973, după ce s-a prăbușit și a intrat în spasme după o sesiune de montaj într-o cameră de dublaj fără aer condiționat.  Un medic l-a diagnosticat cu edem cerebral, iar Bruce a recunoscut că mâncase niște hașiș nepalez cu puțin timp înainte de episod. Bruce a apărut în filmul lui Quentin Tarantino din 2019 Once Upon A Time In Hollywood și a fost interpretat de Mike Moh, potrivit dailymail.co.uk



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel