Canicula face prăpăd în România! Zonele afectate de valul de arșiță

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: pexels.com
Descriere foto: Sursa foto: pexels.com

25 de judeţe și București se vor afla luni sub o atenţionare Cod galben de caniculă, dar şi de disconfort termic ridicat!

Maximele termice vor fi între 35 şi 37 de grade Celsius, potrivit prognozei transmise, duminică, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Prin urmare, valul de căldură se va intensifica uşor și se va extinde în următoarele regiuni, respectiv Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală, precum şi în jumătatea de sud a Moldovei. Aici va fi caniculă şi un disconfort termic ridicat.

Până când va fi valul de arșiță

Temperaturile maxime vor fi de 35 - 37 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi pe plan local va trece uşor de pragul critic de 80 de unităţi. Meteorologii semnalează faptul că până la sfârşitul săptămânii valul de căldură se va menţine. Mai, mult, treptat, va continua să se extindă şi să se intensifice uşor pe tot teritoriul României.

Care sunt județele avertizate

Judeţele avertizate de meteorologi sunt următoarele: Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Brăila, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Constanţa, Galaţi, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Mehedinţi, Prahova, Olt, Tulcea, Timiş, Vâlcea, Vrancea, Teleorman, Vâlcea şi Vaslui.

Citește și - Cum să te adaptezi la caniculă: Sfaturi practice pentru a face față căldurii extreme https://www.spectacola.ro/cum-sa-te-adaptezi-la-canicula-sfaturi-practice-pentru-a-face-fata-caldurii-extreme_40285.html 

În Capitală, vremea va fi caniculară, luni şi marţi. Disconfortul termic în urcare, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși uşor pragul critic de 80 de unităţi. Cerul va fi mai mult senin. Vântul va sufla slab până la moderat. Conform meteorologilor, duminică, temperatura maximă se va situa între 34 - 36 de grade. Luni, temperatura maximă va fi între 35 - 37 de grade. Minima termică va fi între 17 - 20 de grade Celsius.

Metoda care combate eficient canicula

O tehnică testată de oamenii de știință în mai multe orașe a fost confirmată ca fiind una eficientă în a combate valurile de caniculă urbane. Două studii recente au confirmat efectul eficient al vopsirii în alb a acoperişurilor, dar şi a unor structuri. Această soluție ar putea scădea temperatura ambientală cu până la 2 grade Celsius, arată oamenii de știință. Vezi mai multe detalii aici!Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andrei Itu | Categorie: Vremea


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel