Calendar Creștin Ortodox: SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 8 martie 2022

Data publicării:
Calendar creștin, sursa unsplash, autor: Jack Sharp
Descriere foto: Calendar creștin, sursa unsplash, autor: Jack Sharp

Sfântui Ierarh Teofilact Mărturisitorul, episcopul Nicomidiei, este pomenit în calendarul creştin ortodox, în ziua de 8 martie.

Ortodoxe
Sf. Ier. Mărturisitori Teofilact, episcopul Nicomidiei

Greco-catolice
Sf. ep. Teofilact al Nicomidiei

Romano-catolice
Sf. Ioan al lui Dumnezeu, călug.

Sfântul Ierarh Teofilact Mărturisitorul este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 8 martie.

În timpul ereziei iconoclaste (împotriva icoanelor), care a tulburat mult Biserica, Teofilact a mers din părţile Răsăritului la Constantinopol şi acolo l-a cunoscut şi s-a împrietenit cu Sfântul Tarasie, marele luminător al Bisericii, care era încă mirean, demnitar şi sfetnic de taină al împăratului. Sfântul Tarasie, după ce a murit împăratul Leon, luptătorul împotriva icoanelor (717-740), în timpul împăratului Constantin, fiul său (741-775), şi al împărătesei Irina, a devenit patriarh al Constantinopolului şi în această calitate a convocat ultimul dintre cele şapte sinoade ecumenice (787).

Cel de-al VII-lea Sinod Ecumenic, ţinut la Niceea, a condamnat iconoclasmul ca erezie şi a restabilit cultul sfintelor icoane.

În urma ridicării în treapta de patriarh a Sfântului Tarasie, Sfântul Teofilact, împreună cu Sfântul Mihail al Sinadelor, lăsând lumea, a intrat în viaţa monahală, fiind trimis de patriarh la o mănăstire aflată în apropierea Mării Negre.

Mai târziu a fost hirotonit episcop al Nicomidiei. În scaunul episcopal, Sfântul Teofilact a arătat o grijă deosebită faţă de săraci şi bolnavi, ridicând spitale, azile şi case pentru străinii călători.

Când mişcarea iconoclastă a avut o revenire, în timpul împăratului Leon Armeanul (813-820), a fost exilat de către acesta. A trăit în exil timp de 30 de ani, până la sfârşitul vieţii pământeşti, într-o veche localitate, Strovilon, de pe ţărmul turcesc al Mării Negre.

După moartea sa, în timpul împărătesei Teodora (842-856), trupul Sfântului Teofilact a fost adus în Nicomidia şi aşezat în biserica ctitorită de el, notează Agerpres.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel