Calendar Creștin Ortodox. Sărbători religioase - 7 noiembrie

Data publicării:
Calendar creștin, sursa pixabay
Descriere foto: Calendar creștin, sursa pixabay

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 7 noiembrie 2021. Pe data de 7 noiembrie se pomenesc Sfinţii 33 de mucenici din Melitina.

Ortodoxe
Sfinţii 33 de mucenici din Melitina; Sf. Cuv. Lazăr din Muntele Galisiei
Duminica a 24-a după Rusalii

Greco-catolice
Duminica 24 dR. Cei 33 Sf. m din Melitene; Sf. cuv. Lazăr Taumaturgul

Romano-catolice
Duminica a 32-a de peste an
Sf. Villibrord, ep.


Sfinţii 33 de mucenici din Melitina sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 7 noiembrie.

Aceşti sfinţi mucenici au suferit moarte martirică în vremea împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305). Ei au fost întemniţaţi împreună cu Sfântul Mucenic Ieron, născut în Tyana, Capadocia, într-o familie creştină.

Sfântul Ieron a refuzat să intre în serviciul militar, deoarece nu voia să-şi părăsească mama, care era oarbă, bătrână şi neputincioasă, şi pentru că nu dorea să aducă jertfe zeilor romani, idolilor, aşa cum li se impunea militarilor.

Împreună au mărturisit până la moarte credinţa în Hristos, în afară de unul singur, Victor, rudă cu Ieron. Îngrozit de suferinţe, după ce Sfântului Ieron i se tăiase mâna din cot, iar ceilalţi creştini au fost bătuţi fără milă, acesta a făcut o înţelegere cu paznicul său să fie lăsat liber în schimbul moşiei pe care o deţinea. A murit după ce a trecut de poarta închisorii, pierzându-şi astfel şi viaţa şi moşia.

Mâna cea tăiată a Sfântului Ieron a fost dusă mamei sale, aşa cum a cerut însoţitorilor săi, care veniseră cu el din Capadocia în Melitina, Armenia. După moarte, capul său a fost cumpărat de un anume Hrisantie, cu greutatea sa în aur. Acesta a zidit o biserică pe locul unde au fost omorâţi Sfinţii Mucenici şi a pus acolo capul Sfântului Ieron, relatează Agerpres.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel