Calendar Creștin Ortodox. Sărbători religioase - 6 noiembrie

Data publicării:
Calendar creștin, sursa pixabay
Descriere foto: Calendar creștin, sursa pixabay

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 6 noiembrie 2021. Pe data de 6 noiembrie este pomenit Sfântul Ierarh Pavel Mărturisitorul, patriarh al Constantinopolului.

Ortodoxe
Sf. Ier. Pavel Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului; Sf. Cuv. Luca din Sicilia

Greco-catolice
Sf. aep. Pavel Mărturisitorul

Romano-catolice
Sf. Leonard, pustnic


Sfântul Ierarh Pavel Mărturisitorul, patriarh al Constantinopolului, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 6 noiembrie.

Sfântul Pavel a fost ales patriarh în timpul domniei - în partea de răsărit a Imperiului Roman - a împăratului Constanţiu (337-361), fiul împăratului Constantin cel Mare (306-337), care prin Edictul de la Milan (313) a asigurat libertatea Bisericii.

Constanţiu era arian şi din acest motiv l-a izgonit din scaunul de patriarh pe Sfântul Pavel, punându-l în locul lui pe Eusebiu al Nicomidiei. În acea vreme biserica era grav tulburată de erezia lui Arie, teolog şi preot din Alexandria, care susţinea că Fiul nu este de o fiinţă cu Tatăl, deşi la Sinodul I Ecumenic de la Nicea, din anul 325, această erezie fusese condamnată cu argumente teologice de necontestat, arianismul era încă îmbrăţişat de mulţi şi chiar de către împărat.

După acest prim surghiun, Sfântul Pavel a revenit în scaunul său episcopal, cu o scrisoare din partea împăratului Constans, fratele lui Constanţiu, aflat pe tronul imperial de la Roma. Păstorirea sa nu a durat însă prea multă vreme, căci împăratul sfătuit fiind de arieni îl va alunga din nou. A fost adus atunci, pe scaunul patriarhal de la Constantinopol, Macedonie, cel care era diacon în vremea Sfântului Alexandru, predecesorul Sfântului Pavel în scaunul patriarhal de la Constantinopol, preferat de arieni pentru superficialitatea lui.

Patriarhul Alexandru, înainte de moarte, a pus înaintea celor care urmau să aleagă un nou patriarh doi bărbaţi: pe Sfântul Pavel, de neam din Tesalonic, care era preot, şi pe Macedonie, diacon. Apoi a spus: "Dacă voiţi să aveţi păstor învăţat, strălucind cu faptele cele bune, alegeţi pe Pavel; iar dacă voiţi numai cu chip frumos şi cinstit cu înfrumuseţările din afară, să alegeţi pe Macedonie" (Vieţile Sfinţilor).

Atunci drept-credincioşii îl voiau pe Sfântul Pavel, iar arienii mai mult pe Macedonie. Însă a biruit partea celor drept-credincioşi şi a fost ales ca patriarh Sfântul Pavel, în Biserica Sfintei Irina din Constantinopol.

Macedonie în calitate de patriarh al Constantinopolului a dezlănţuit în Biserică o prigoană la fel de sălbatică ca în vremea persecuţiilor susţinute de împăraţii romani politeişti împotriva creştinilor. Cu ajutorul guvernatorului Filip, a izgonit şi ucis pe episcopii drept credincioşi, înlocuindu-i cu episcopi eretici. Mulţime de oameni din rândul celor care nu voiau să accepte erezia ariană a fost omorâtă în chinuri mari.

Sfântul Pavel a fost surghiunit în Armenia. Aici a fost lăsat fără hrană şi apă mai multe zile, fiind apoi sugrumat de arieni în biserică cu omoforul său, relatează Agerpres.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience