Calendar Creștin Ortodox: SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 5 martie 2022

Data publicării:
Calendar creștin, sursa unsplash
Descriere foto: Calendar creștin, sursa unsplash

Sfântul Mucenic Conon din Isauria este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 5 martie.

Ortodoxe
Sf. Mc. Conon din Isauria şi Conon Grădinarul; Sf. Cuv. Marcu Pustnicul

Greco-catolice
Sf. cuv. m. Conon

Romano-catolice
Ss. Luciu I, pp.; Teofil, ep; Adrian din Cezareea, m.


Sfântul Mucenic Conon din Isauria este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 5 martie.

Sfântul Conon a trăit în primul secol creştin, în timpul Sfinţilor Apostoli, în provincia Isauria din Asia Mică, unde Evanghelia a fost propovăduită de Sfântul Apostol Pavel. A primit credinţa creştină şi a fost botezat în tinereţe.

Părinţii săi, Nestor şi Nada, au voit ca el să se căsătorească şi i-au găsit o tânără frumoasă, Ana. După ce s-a făcut această însoţire, Sfântul Conon a hotărât, împreună cu soţia sa, să trăiască în curăţie, ca un frate cu soră.

Sfântul Conon a devenit preot şi a adus la religia creştină un mare număr de oameni. I-a convins şi pe părinţii săi să se boteze, tatăl său s-a învrednicit şi cununii muceniceşti, fiind ucis de închinătorii de idoli, cărora se împotrivea, mustrând rătăcirea lor.

În acea perioadă a fost trimis în Isauria, de către împăratul Domiţian (81-96), funcţionarul imperial Magnus, care a început persecuţiile împotriva creştinilor. Când a fost prins Sfântul Conon, populaţia s-a revoltat, fiind astfel eliberat. După încă doi ani, acesta a murit în casa sa.

* Sfântul Mucenic Conon Grădinarul a trăit în vremea împăratului Decius (249-251) şi era de loc din Nazaretul Galileii. De acolo a venit în cetatea Mandon, a Pamfiliei, şi aici şi-a făcut o grădină în care semăna verdeţuri, agonisindu-şi astfel hrana.

A fost omorât pentru că nu a vrut să aducă jertfă idolilor şi L-a mărturisit pe Hristos. I-au fost bătute în picioare piroane de fier şi a fost silit să alerge înaintea caretei guvernatorului până când, slăbind, a căzut în genunchi şi, rugându-se lui Dumnezeu, în mâinile Lui şi-a dat duhul său, relatează Agerpres.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel