Calendar Creștin Ortodox: SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 decembrie

Data publicării:
Calendar creștin, sursa pixabay
Descriere foto: Calendar creștin, sursa pixabay

Sfânta Cuvioasă Mucenică Eugenia (Evghenia) este pomenită în calendarul creştin ortodox în ziua de 24 decembrie.

Ortodoxe
Sf. Cuv. Mc. Eugenia (Ajunul Crăciunului)

Greco-catolice
Sf. m. Eugenia. Ajunul Naşterii Domnului. Post şi Ajun

Romano-catolice
Ss. Strămoşi ai lui Isus; Tarsila, fc.


Sfânta Cuvioasă Mucenică Eugenia (Evghenia) este pomenită în calendarul creştin ortodox în ziua de 24 decembrie.

Sfânta Eugenia s-a născut la Roma, într-o familie ce făcea parte din înalta aristocraţie. Tatăl său, Filip, a fost numit guvernator al Egiptului şi s-a mutat de la Roma în Alexandria, împreună cu familia.

În Alexandria, tânăra Eugenia, foarte frumoasă şi cu o educaţie solidă, bună cunoscătoare a celor două culturi, greacă şi latină, a intrat ca din întâmplare, sau mai bine zis din purtarea de grijă a lui Dumnezeu, în posesia unei cărţi ce cuprindea epistolele Sfântului Apostol Pavel, pe care citind-o cu luare-aminte, a aflat că unul este Dumnezeul cel adevărat, Care a făcut toată lumea.

Mintea ei îndată s-a luminat. Deci, a crezut în Hristos cu inimă neîndoită, dar cu gura nu îndrăznea a-L mărturisi pe faţă temându-se de mânia părinţilor săi.

A fugit de acasă şi a intrat într-o mănăstire de călugări, pretinzând că este famen. A dus o viaţă de asceză deosebită.

Tatăl Sfintei Eugenia, descoperind noua viaţă a fiicei sale, s-a botezat în credinţa creştină, împreună cu toată familia, şi a renunţat la funcţia sa. Din cauza alegerii făcute, tatăl Sfintei Eugenia a fost omorât de către noul guvernator al Egiptului prin ucigaşi plătiţi.

Sfânta Eugenia a fost ucisă în timpul prigoanei dezlănţuite de împăratul roman Galeriu (305-311), chiar în ziua Naşterii Domnului.

* Astăzi este ziua de pregătire pentru întâmpinarea marelui praznic al Naşterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Este o zi deosebită din punct de vedere liturgic şi, de asemenea, ultima zi a Postului Crăciunului. Este zi de post mai aspru decât celelalte zile, deoarece se ajunează până seara, relatează Agerpres.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel