Calendar Creștin Ortodox: SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 septembrie 2022

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Akira Hojo
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Akira Hojo

Sfântul Sfinţit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, mitropolit al Moldovei (1674), este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 22 septembrie.

Ortodoxe
Sf. Sfinţit Mc. Teodosie de la Mănăstirea Brazi, mitropolitul Moldovei; Sf. Sfinţit Mc. Foca, episcop de Sinope

Greco-catolice
Sf. ep. m. Foca

Romano-catolice
Ss. Mauriţiu, ofiţer, şi îns. m.; Silvan, pustnic


Sfântul Sfinţit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, mitropolit al Moldovei (1674), este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 22 septembrie.

Sfântul Teodosie s-a născut în ţinutul Vrancei, în prima jumătate a secolului al XVII-lea. A fost egumen al Mănăstirii Bogdana din ţinutul Bacăului, episcop de Rădăuţi (hirotonit în 1670), episcop al Romanului (1671). A ocupat scaunul mitropolitan al Moldovei timp de un an (în 1674), perioadă în care mitropolitul Dosoftei se afla în Polonia.

Ca mitropolit, Sfântul Teodosie a luat atitudine faţa de domnul Moldovei, Dumitraşcu Vodă, care tolera jafurile oştirilor străine. Dumitraşcu Cantacuzino a ocupat tronul Moldovei o scurtă perioadă de timp, de două ori, între 1674-1675 şi 1684-1685.

Deci, ridicându-se cu îndrăzneală împotriva nedreptăţilor ce aveau loc în ţară, mitropolitul Teodosie a avut de suferit din partea lui Dumitraşcu Vodă, astfel încât nu a rămas mult timp în scaunul mitropolitan, ci după numai un an de păstorie a fost îndepărtat de acelaşi domnitor.

S-a retras atunci în locurile natale, vieţuind atât în mănăstirea Bogdana, unde era al doilea ctitor, cât şi în mănăstirea Sfântului Ioan din Focşani.

După întoarcerea sa în locurile natale, numele său este legat de înfiinţarea mai multor mănăstiri din această zonă: Brazi, Trotuşanu, Muşinoaiele, Bogdana, pe care le-a ctitorit sau care au fost ctitorite la îndemnul său, sau cărora le-a făcut felurite danii.

Mănăstirea Brazi - numită şi "de la Cruce" -, de lângă oraşul Panciu, a fost însă cea mai iubită ctitorie a sa.

În timpul unei invazii a tătarilor, care au ajuns şi la Schitul Brazi, Sfântul Teodosie a fost torturat de invadatori, pentru a da banii pe care îi strânsese pentru a ridica alte aşezăminte. Arhiereul nevrând să destăinuie locul unde ascunsese bunurile Bisericii, tătarii i-au tăiat capul. A fost îngropat de ucenici în lăcaşul pustiit de năvălitori..

Canonizarea Sfântului Sfinţit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, mitropolitul Moldovei, a fost făcută în şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 4-5 martie 2003.

* Sfântul Sfinţit Mucenic Foca, episcop de Sinope (oraş aflat pe ţărmul Mării Negre, în vechea regiune Paphlagonia), a suferit moarte martirică în timpul persecuţiilor împotriva creştinilor ordonate de împăratul Traian (98-117), relatează Agerpres. Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel