Calendar Creștin Ortodox: SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 mai 2022

Sursa foto:unsplash, autor Patrick Fore
Descriere foto: Sursa foto:unsplash, autor Patrick Fore

Sfântul Mucenic Vasilisc este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 22 mai şi în 3 martie.

Ortodoxe
Sf. Mc. Vasilisc şi Marcel; Sf. Părinţi de la Sinodul al II-lea Ecumenic
Duminica a 5-a după Paşti

Greco-catolice
Duminica 5 după Paşti. Sf. m. Vasilisc; Sf. Rita de Cascia

Romano-catolice
Duminica a 6-a a Paştelui
Ss. Rita din Cascia, călug.; Emil, m.


Sfântul Mucenic Vasilisc este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 22 mai şi în 3 martie.

La această din urmă dată este sărbătorit împreună cu Sfinţii Mucenici Eutropie şi Cleonic. Aceşti doi Sfinţi mucenici împreună cu Sfântul Vasilisc au fost supuşi la multe chinuri pentru credinţa lor în Hristos.

După moartea Sfinţilor Eutropie şi Cleonic, Sfântul Mucenic Vasilisc a rămas viu în temniţă. A fost omorât mai târziu, în urma altor chinuri pe care le-a suferit, prin tăierea capului.

* În ziua de 22 mai, Biserica face pomenirea Sfinţilor Părinţi de la Sinodul al II-lea Ecumenic (381).

Sinodul s-a desfăşurat la Constantinopol, în perioada mai - iulie, la decizia împăratului Teodosie cel Mare (379-395), pentru a restabili pacea în Biserică.

Tulburarea Bisericii a fost provocată de o erezie anti-trinitară (macedonianismul), învăţătură ce nega dumnezeirea, egalitatea şi deofiinţimea Sfântului Duh cu Tatăl şi cu Fiul.

Printre cei 150 de ierarhi prezenţi la Sinodul al II-lea Ecumenic au fost: Meletie al Antiohiei, Timotei al Alexandriei, Chiril al Ierusalimului, Diodor de Tars, Grigorie de Nyssa şi Petru de Sevasta (fraţii Sfântului Vasile cel Mare, †379), Amfilohie de Iconiu, Gerontius sau Terentius de Tomis - Constanţa în Sciţia Mică, Martyrius de Marcianopolis (Devna - Bulgaria).

Sfântul Grigorie de Nazianz, episcop al Constantinopolului, a fost preşedinte al sinodului după moartea episcopului Meletie al Antiohiei, la sfârşitul lunii mai. În urma retragerii Sfântului Grigorie de Nazianz, preşedinţia sinodului a revenit noului episcop de Constantinopol, Nectarie.

Au fost prezenţi şi 36 de episcopi pnevmatomahi, adepţi ai ereziei ce nega dumnezeirea Sfântului Duh, pe care împăratul Teodosie şi Sfântul Grigorie sperau să-i câştige pentru Ortodoxie, încercare sortită eşecului.

Lucrările sinodului, recunoscut ca Sinodul al II-lea Ecumenic, datorită importantelor decizii dogmatice formulate şi recunoscute unanim de întreaga Biserică, s-au încheiat la 9 iulie 381, relatează Agerpres. Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Dată: 22 mai 2022, 08:03 | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience