Calendar Creștin Ortodox: SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 decembrie

Data publicării:
Calendar creștin, sursa pixabay
Descriere foto: Calendar creștin, sursa pixabay

Sfântul Ierarh Petru Movilă, mitropolit al Kievului, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 22 decembrie.

Ortodoxe
Sf. Ier. Petru Movilă, mitropolitul Kievului; Sf. Mare Mc. Anastasia

Greco-catolice
Sf. m. Anastasia Romana

Romano-catolice
Sf. Francisca Cabrini


Sfântul Ierarh Petru Movilă, mitropolit al Kievului, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 22 decembrie.

Ierarhul Petru Movilă s-a născut în 1596, la Suceava. A fost fiul lui Simion Movilă, care a domnit în Moldova în perioada iulie 1606 - septembrie 1607, având anterior două scurte perioade de domnie în Ţara Românească, şi nepot de frate al mitropolitului Moldovei, Gheorghe.

Tânărul Petru a studiat la şcoala Frăţiei Ortodoxe din Lvov (Ucraina). S-a călugărit, în 1627, la Lavra Pecerska din Kiev, şi a devenit egumen al acestui aşezământ. În 1633 a fost ales mitropolit al Kievului.

Ca egumen şi mitropolit, a lucrat pentru întărirea Ortodoxiei în faţa primejdiei uniate, a restaurat Lavra Peşterilor, Catedrala Sfânta Sofia şi alte biserici din Kiev. În 1631 a înfiinţat un colegiu în Kiev (devenit ulterior Academie), cu limba de predare latină, cu un program de studii asemănător cu al universităţilor apusene. A urmărit ridicarea culturală a clerului, prin şcolile din eparhie (Kiev, Viniţa, Luţk, ş.a.), precum şi prin tipografiile acesteia (Kiev, Lvov, Vilna), în care a imprimat aproximativ 50 de lucrări (de slujbă, de învăţătură, de apărare a Ortodoxiei, multe cu prefeţe semnate de mitropolit).

Cu sprijinul său au luat fiinţă tipografiile româneşti din Câmpulung (1635), Govora (1637) şi Iaşi (1641), Dealu Târgovişte (1644); în 1640 a trimis patru profesori pentru Colegiul latin înfiinţat de Vasile Lupu la Iaşi.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a aprobat, în 2002, sărbătorirea Sfântului Ierarh Petru Movilă, mitropolitul Kievului, la 22 decembrie (data mutării sale la Domnul). Canonizarea Ierarhului Petru Movilă a fost săvârşită de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene la 6 decembrie 1996, pomenirea Sfântului Ierarh Petru Movilă în calendarul acestei biserici fiind la 31 decembrie.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel