Calendar Creștin Ortodox: SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 iunie 2022

Data publicării:
Sursa foto:unsplash, autor Patrick Fore
Descriere foto: Sursa foto:unsplash, autor Patrick Fore

Sfântul Mucenic Iulian este pomenit în calendarul creştin ortodox la 21 iunie.

Ortodoxe
Sf. Mc. Iulian din Tars şi Afrodisie

Greco-catolice
Sf. m. Iulian din Tars

Romano-catolice
Sf. Alois de Gonzaga, călug.


Sfântul Mucenic Iulian este pomenit în calendarul creştin ortodox la 21 iunie.

Sfântul Iulian s-a născut în Sicilia, dar, după moartea tatălui său, mama sa s-a mutat în Tarsul Ciliciei împreună cu el.

Tatăl său avea rang nobiliar, de credinţa era elin, iar mamă Sfântului Iulian era creştină.

Sfântul Iulian a fost botezat în Tarsul Ciliciei, acolo unde se mutase.

În timpul prigoanei împotriva creştinilor declanşată de împăratul Diocleţian (284-305), Sfântul Mucenic Iulian a fost denunţat că este creştin şi a fost chemat la guvernatorul Marcian, care a încercat să-l determine să se lepede de credinţa în Hristos.

Un an întreg a fost mutat tânărul Iulian, avea 18 ani, prin temniţele cetăţilor Ciliciei, timp în care era schingiuit. În această peregrinare, Sfântul Mucenic Iulian a fost urmat de mama sa, care cu multe lacrimi îl ruga să rabde până la sfârşit suferinţa pentru Hristos.

Pentru că amândoi au mărturisit pe Hristos Dumnezeu, Sfântul Mucenic Iulian a fost cusut într-un sac cu şerpi veninoşi şi aruncat în mare, iar mama sa a fost mult bătută şi i s-au tăiat călcâiele picioarelor, cu care a urmat fiului ei.

Trupul său a fost adus de valuri pe uscat şi a fost luat de credincioşi, care l-au dus mai întâi în Alexandria (Egipt) şi apoi în Antiohia.

"Pomenirea Sfântului Mucenic Iulian a fericit-o şi a cinstit-o cu cuvânt de laudă Sfântul Ioan Gură de Aur, pe când trăia în Antiohia, întru slava lui Hristos, Dumnezeul nostru" (Vieţile Sfinţilor). (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor"), relatează Agerpres.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience