Calendar Creștin Ortodox: SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 februarie

Data actualizării: | Data publicării:
Biserica. Foto Unsplash/ Autor Olga Kononenko
Descriere foto: Biserica. Foto Unsplash/ Autor Olga Kononenko

Sfântul Ierarh Leon, episcop al Cataniei, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 20 februarie.

S-a născut în regiunea Ravena (Italia) într-o familie de creştini evlavioşi.

A fost ales episcop al Cataniei şi în această calitate, Sfântul Leon era înaintea tuturor ca un luminător, purtând de grijă sufletelor şi îngrijindu-se de săraci, pe care îi hrănea iar pe cei strâmtoraţi îi ajuta.

Sfântul Leon a zidit în Catania două biserici, una închinată Sfinţilor 40 de mucenici, iar alta, deosebit de frumoasă, a zidit-o în numele Sfintei fecioare Muceniţe Lucia, care a mărturisit în acele locuri credinţa creştină, pentru care a şi fost ucisă.

În insula Siciliei se afla în acel timp un mare vrăjitor, fiul al unei creştine, care se socotea şi el creştin, dar de copil era semeţ şi mândru şi aceasta l-a pierdut. Prin vrăjile sale făcea mult rău semenilor săi şi, de multe ori, îl sfătuia pe el ierarhul locului, Sfântul Leon, să înceteze faptele lui cele rele, ca să nu se muncească de trei ori în focul cel veşnic, împreună cu diavolii. El însă nu asculta, ci făcea şi mai mult rău, socotind că sunt bârfeli sfătuirile sfântului.

Aşa, adăugând fărădelegi peste fărădelegi, a îndrăznit să intre şi în sfânta biserică, într-o zi când era sărbătoare, jucând şi spunând hule, încrezător că îi va face şi pe ceilalţi să joace; dar n-a putut, căci dumnezeiasca putere l-a oprit.

Sfântul Leon, a îngenuncheat şi s-a rugat lui Dumnezeu să-i ajute să îl prindă pe acest vrăjitor care chinuia oamenii şi provoca multă suferinţă şi tulburare. După rugăciune a alergat afară din altar, după ce s-a împărtăşit cu Sfintele Taine, fără să mai dezbrace veşmintele în care slujea, şi l-a legat pe vrăjitorul Eleodor cu omoforul său (veşmânt bisericesc).

Aşa cum îl ţinea legat, Sfântul Leon a cerut să se facă un foc puternic. După ce mai înainte l-a silit a mărturisi toate faptele lui rele, l-a tras şi au intrat împreună în foc; şi a stat ierarhul, până când a ars Eleodor cu totul şi s-a făcut cenuşă. Din acest foc, Sfântul Leon a ieşit neatins.

Sfântul Leon a plecat la veşnicie în ziua de 20 februarie, dându-şi fericitul său suflet în mâinile lui Dumnezeu, iar trupul a fost îngropat în biserica Sfintei Muceniţe Lucia, ctitoria sa, notează Agerpres. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel