Calendar Creștin Ortodox: SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 decembrie

Data publicării:
Calendar creștin, sursa pixabay
Descriere foto: Calendar creștin, sursa pixabay

Sfântul Sfinţit Mucenic Ignatie Teoforul este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 20 decembrie.

Ortodoxe
Înainte-prăznuirea Naşterii Domnului
Sf. Sfinţit Mc. Ignatie Teoforul, episcopul Antiohiei

Greco-catolice
Sf. ep. m. Ignaţiu Teoforul

Romano-catolice
Sf. Zeferin, pp. m.


Sfântul Sfinţit Mucenic Ignatie Teoforul este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 20 decembrie.

Sfântul Ignatie a fost ucenic al Sfântului Evanghelist Ioan, înainte de a fi numit episcop al Antiohiei, în timpul împăratului roman Traian (98-117).

Acest sfânt ierarh a rânduit ca în biserică să fie cântate dumnezeieştile cântări în două cete, asemănându-le cetelor îngereşti, căci în vedenie a avut această descoperire. Adică atunci când cânta o ceată de îngeri, cealaltă tăcea, iar când cânta aceasta, cea dintâi asculta. Şi aşa neîncetat preamăreau Preasfânta Treime.

Sfântul Ignatie este unul dintre părinţii apostolici care au primit învăţătura de credinţă direct de la apostoli. A fost numit de creştini "Teoforul" (purtătorul de Dumnezeu) pentru marea sa dragoste de Dumnezeu, purtându-L în inima sa.

Tradiţia spune că Sfântul Ignatie a fost, în pruncie, copilul pe care, chemându-l Iisus Hristos l-a pus în faţa ucenicilor, spunându-le în ce mod poate omul să intre în împărăţia lui Dumnezeu: cu nevinovăţia şi smerenia pruncilor.

"Pentru aceasta s-a numit Sfântul Ignatie, purtător de Dumnezeu, că a fost purtat de mâinile întrupatului Dumnezeu. S-a numit purtător de Dumnezeu şi pentru aceasta că şi el purta pe Dumnezeu în inima şi în gura sa, fiind vas ales asemenea lui Pavel, care a purtat numele lui Dumnezeu înaintea limbilor şi împăraţilor" (Vieţile Sfinţilor).

Cu binecuvântarea tuturor Sfinţilor Apostoli a fost hirotonit episcop al cetăţii Antiohia din Siria.

Sfântul Ignatie a fost închis pentru faptul că a refuzat să jertfească zeilor şi a fost condamnat să fie dus la Roma şi aruncat la fiare, în circ, în faţa poporului. A primit cu bucurie această sentinţă, socotind că se jertfeşte pentru Hristos.

În drum spre Roma, Sfântul Ignatie a trimis scrisori către bisericile din cetăţile pe lângă care a trecut. Una dintre epistole a fost trimisă către prietenii din Roma pe care îi ruga să nu intervină la autorităţi ca să îi fie schimbată sentinţa. A primit moarte martirică la 20 decembrie 107, sfâşiat de fiare în circul de la Roma, relatează Agerpres.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel