Calendar Creștin Ortodox: SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 februarie

Data publicării:
Calendar creștin, sursa unsplash
Descriere foto: Calendar creștin, sursa unsplash

Sfinţii Apostoli Arhip, Filimon şi soţia sa, Apfia, sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 19 februarie.

Sfântul Apostol Arhip este unul din cei 70 de apostoli. A fost episcop după Sfântul Epafras, în Colose, oraş antic din Frigia, renumit în rândul creştinilor, căci este cetatea căreia Sfântul Apostol Pavel îi adresează una dintre epistolele sale.

Sfântul Filimon era cunoscut în Colose, iar despre Sfânta Apfia, Sfântul Ioan Gură-de-Aur spune că era soţia lui Filimon.

În casa Sfântului Filimon se adunau toţi credincioşii din Colose, pentru că aici se săvârşeau dumnezeieştile slujbe, ca în biserică. După aceasta, Sfântul Filimon a fost episcop, în apostolie; pentru că în perioada Sfinţilor Apostoli, unii erau episcopi întronizaţi, iar alţii mergeau prin diferite cetăţi şi ţări, şi unii ca aceştia se numeau episcopi apostoleşti, deoarece se trimiteau la apostolie să propovăduiască, notează Agerpres. 

Sfinţii Arhip, Filimon şi soţia sa Apfia au fost ucenici ai Sfântului Apostol Pavel şi l-au propovăduit pe Hristos. Lui Filimon, soţiei acestuia, Apfia, şi lui Arhip li se adresează Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Filimon: "(...) iubitului Filimon, împreună lucrător cu noi şi surorii Apfia şi lui Arhip, cel împreună oştean cu noi (...)" (1: 1-2).

Aceşti trei sfinţi au avut sfârşit martiric. "Mai întâi au fost întinşi pe pământ şi târâţi, bătându-i cu toiege fără de milă; apoi, îngropându-i pe fiecare deosebit în pământ până la coapse, îi ucideau cu pietre. Drept aceea, pe Sfântul Filimon şi pe Sfânta Apfia, ucigându-i cu pietre, i-au împroşcat, iar pe Sfântul Arhip, bătându-l, l-au lăsat viu, spre batjocorirea copiilor. Adunându-se copiii, cu cuţitele au străpuns pe sfântul". Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel