Calendar Creștin Ortodox: SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 16 martie 2022

Data publicării:
Sursa foto:unsplash, autor Patrick Fore
Descriere foto: Sursa foto:unsplash, autor Patrick Fore

Sfântul Mucenic Sabin Egipteanul este pomenit în calendarul creştin ortodox la 16 martie.

Ortodoxe
Sf. Mc. Sabin Egipteanul; Sf. Cuv. Hristodul din Patmos

Greco-catolice
Sf. m. Sabin Egipteanul

Romano-catolice
Sf. Iulian, m.


Sfântul Mucenic Sabin Egipteanul este pomenit în calendarul creştin ortodox la 16 martie.

Sfântul Sabin era cunoscut pentru bogăţia şi slava sa, locuitor al cetăţii Ermopolis din Egipt, în vremea împăratului Diocleţian (284-305).

În perioada persecuţiilor împotriva creştinilor, Sfântul Sabin "şi-a lăsat casa sa, boieria, bogăţia şi prietenii şi ieşind pe ascuns din cetatea Ermopolis, se ascundea într-un sat depărtat cu ceilalţi creştini, care fugeau de prigoană şi închizându-se într-o casă mică şi proastă, se nevoia în post şi rugăciuni ziua şi noaptea" (Vieţile Sfinţilor).

Era căutat însă cu insistenţă de autorităţi şi a fost găsit în urma unui denunţ.

"Un sărac oarecare, ce venea la fericitul Sabin şi lua hrană şi toate cele trebuincioase din mâinile lui, urmând lui Iuda vânzătorul, s-a dus la slujitorii de idoli şi a zis: "Ce-mi daţi, ca să vă arăt unde este Sabin pe care-l căutaţi?" Iar ei i-au dat doi galbeni. Apoi, mergând după dânsul în satul acela şi văzând casa, au înconjurat-o şi au bătut în uşă. Erau cu Sfântul Sabin în casa aceea, şase creştini şi, crezând că a venit la dânşii cineva din credincioşii fraţi pentru vreo trebuinţă, au deschis uşa. Iar slujitorii de idoli, sărind înăuntru cu mare ură, i-au prins şi i-au legat pe toţi; însă pe Sfântul Sabin l-au legat deosebit, cu două lanţuri grele, şi l-au adus la judecătorul locului aceluia, care se numea Arian" (Vieţile Sfinţilor).

Pentru că nu au voit să se lepede de Hristos, cei şase creştini împreună cu Sfântul Sabin au fost chinuiţi cumplit, iar în cele din urmă au fost înecaţi într-un râu, relatează Agerpres.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel