Calendar Creștin Ortodox: SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 13 martie 2022

Data publicării:
Calendar creștin, sursa unsplash, autor: Jack Sharp
Descriere foto: Calendar creștin, sursa unsplash, autor: Jack Sharp

Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nichifor, patriarhul Constantinopolului sunt pomenite în calendarul creştin ortodox, în ziua de 13 martie.

Ortodoxe
Aducerea moaştelor Sf. Ier. Nichifor, patriarhul Constantinopolului
Duminica întâi din Post

Greco-catolice
Duminica 1 din Post. Aducerea moaştelor Sf. aep. Nichifor

Romano-catolice
Duminica a 2-a din Postul Mare
Sf. Sabin, m.


Aducerea moaştelor Sfântului Nichifor, patriarh al Constantinopolului, se pomeneşte în calendarul creştin ortodox în ziua de 13 martie.

Sfântul Ierarh Nichifor a fost izgonit din scaunul patriarhal, în insula Proconis, în timpul împăratului Leon al V-lea Armeanul (813-830), cel care a declanşat a doua perioadă iconoclastă, în anul 813.

Armean de origine şi iconoclast, Leon al V-lea dorea totuşi ca disputele dintre cele două grupări potrivnice, iconoclaste şi iconodule, să fie înăbuşite fără măsuri drastice. În consecinţă, a hotărât să convoace un sinod care să sancţioneze episcopii care nu se vor pleca voinţei lui.

Când patriarhul Nichifor a aflat de hotărârea împăratului, a refuzat să se înfăţişeze înaintea sinodului. Leon al V-lea, mâniat de purtarea ierarhului, a dispus imediata lui exilare.

Sfântul Nichifor a murit în exil, după 13 ani de mari lipsuri, şi a fost îngropat lângă biserica Sfântului Mucenic Teodor din Proconis, al cărei ctitor era.

În acest timp, vreme de 7 ani, iconodulii au fost crunt încercaţi de teroarea iconoclaştilor.

Cinstirea Sfintelor Icoane a fost readusă după moartea împăraţilor iconoclaşti, Leon al V-lea, căruia i-au urmat Mihail al II-lea şi fiul acestuia, Teofil, de împărăteasa Teodora, soţia împăratului Teofil (829-842), şi de patriarhul Constantinopolului, Metodie.

Sfânta Teodora împărăteasa şi fiul său, Mihail, după sfatul patriarhului, au hotărât să aducă în Constantinopol şi moaştele Sfântului Nichifor.

Drept aceea, patriarhul Metodie împreună cu un mare sobor de preoţi şi monahi au mers în insula Proconis, unde se aflau moaştele Sfântului Nichifor, al cărui trup, după nouăsprezece ani, era întreg cu totul, neavând nici urmă de stricăciune şi dând bună mireasmă. Au aşezat sfintele moaşte într-o raclă nouă şi, purtându-le în alai de sărbătoare, le-au adus până la Constantinopol, în ziua de 13 martie, aceeaşi zi în care a fost izgonit Sfântul Nichifor.

Sfânta raclă au dus-o mai întâi în Catedrala Sfânta Sofia, apoi a doua zi a fost dusă în Biserica Sfinţilor Apostoli, unde a fost depusă, noteaza Agerpres.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel