Căderea părului. Când există semne de îngrijorare și care sunt tratamentele

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Darya Ogurtsova
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Darya Ogurtsova

Căderea părului este una din afecțiunile întâlnite atât la femei, cât și la bărbați. Zilnic, putem pierde circa 50-100 de fire de păr.

Căderea părului, denumită medical alopecia sau calviția este o afecţiune dermatologică a foliculilor piloși. Căderea părului poate fi asociată cu factorii ereditari, cu modificările hormonale specifice vârstei sau altor condiţii fiziologice sau medicale, cu prezenţa unor boli sau cu unele tratamente.

Când devine o problemă căderea părului

Specialiștii susțin că zilnic pierdem între 50 și 100 de fire de păr, care sunt înlocuite cu altele noi. Dacă observăm că într-o zi cad mai mult de 150 de fire de păr este cazul să ne adresăm medicului dermatolog, care va analiza cauza și va prescrie tratament în funcție de gravitatea afecțiunii. Coafatul excesiv sau tratamentele capilare pot determina căderea părului.

Simptomele căderii părului

Simptomele diferă în funcție de tipul de cădere al părului. Cel mai frecvent tip de pierdere a părului este rărirea treptată la nivelul creștetului și apare odată cu înaintarea în vârstă.

 

Apariţia unor zone rotunde sau sub forma unor pete. La unele persoane pot să apară porţiuni de chelie de dimensiuni mari. Acest tip de pierdere a părului afecteză de obicei doar scalpul, dar uneori poate să apară şi la barbă sau la sprâncene. Uneori apar mâncărimea (prurit) şi durerea la nivelul pielii înainte de căderea părului.

Diagnostic

Pentru a stabili cauzele exacte ale căderii părului, medicul va recomanda o serie de analize. Astfel, analizele de sânge vor determina dacă există cauze medicale și modificări hormonale. Prin biopsia de scalp şi examinarea histological, medicul recoltează o probă de la nivelul scalpului pentru a determina dacă o infecţie este cauza căderii părului. 

Citește continuarea pe DC MEDICALGoogle News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel