Buna Vestire- Tradiții și obiceiuri. Ce e bine să facem pe 25 martie, de Blagoveștenie

Data publicării:
Buna Vestire, sursa pixabay/ autor Thomas B.
Descriere foto: Buna Vestire, sursa pixabay/ autor Thomas B.

Buna Vestire este o sărbătoare creștină celebrată în data de 25 martie a fiecărui an în amintirea momentului anunțării Fecioarei Maria de către Arhanghelul Gabriel că va concepe și va deveni mama lui Iisus din Nazaret.

 

Tradiţia spune că de Buna Vestire oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat. Străbunii credeau că cine se ceartă în această zi va avea necazuri tot anul.  În Bucovina nu se pun ouă la cloşcă de Buna Vestire, deoarece se consideră că puii ar putea ieşi cu două capete şi patru picioare.

De Buna Vestire se poate ara, însă nu se poate semăna, ca să nu mănânce păsarile boabele de sub brazdă. Tot atunci, gospodinele din Maramureş adună lucrurile care nu mai sunt de folos de prin curţi şi le dau foc.

Pe lângă semnificația religioasă, în ziua de Buna Vestire în unele zone din țară se spune că atunci cântă cucul prima oara. În tradiția populară cucul este vestitorul de lucruri importante din viața de zi cu zi a omului. În trecut se credea că în momentul în care o persoană îl auzea pentru prima oară cântând în acel an, omul trebuia să numere de câte ori acesta cânta. Astfel, omul află câți ani mai are de trăit.

Conform unei superstitii de Buna Vestire este bine să se pună în pragul casei sare și pâine pentru hrana îngerilor. În vestul țării, Buna Vestire mai este cunoscută și sub denumirea de Zamislirea Domnului. În calendarul popular, Buna Vestire mai poartă și numele de Blagoveștenii sau Ziua Cucului.

Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire. Ce se întâmplă cu cei care mănâncă pește în această zi 

Datorită faptului că în această zi este dezlegare la pește, o superstiție spune că persoana care gustă în această zi pește se va simți întregul an precum peștele în apă. Tradiţia creştină spune că de Buna Vestire se mănâncă peşte, deoarece este alimentul pe care Iisus Mântuitorul l-a mâncat. După Înviere, Iisus a mâncat peşte fript şi fagure de miere ca să-şi încredinţeze ucenicii că a Înviat.

Peştele are o simbolistică aparte în lumea creştină. În tradiţia bisericii, în primul secol, atunci când creştinii erau prigoniţi, ei puneau simbolul peştelui pe case sau porţi pentru a se recunoaşte unii pe alţii”, spune părintele Paul Tudorache, potrivit Adevărul.ro.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel