Bolile care se declanșează pe fond emoțional. Psihoterapeut Ancuța Coman-Boldișteanu: „Este o legătură strânsă și constantă între creier și corp”/ EXCLUSIV

Data publicării:
EXCLUSIV

Psihoterapeut Ancuța Coman-Boldișteanu a explicat, în exclusivitate pentru Spectacola, legătura dintre boli și emoții. 

Psihoterapeut Ancuța Coman-Boldișteanu a fost invitata Georgianei Ioniță-Toader, în cadrul emisiunii „Pastila de frumusețe, acolo unde a vorbit despre afecțiunile declanșate pe fond emoțional. În opinia Ancuței Coman-Boldișteanu, în cazul în care acumularea de emoţii depăşeşte pragul de suportabilitate, aceste descărcări emoţionale ajung până în planul fizic şi încep să se manifeste tot felul de afecţiuni ale corpului, de la cele mai uşoare până la boli foarte grave.

Bolile care se declanșează pe fond emoțional

Psihoterapeutul a mărturisit că, de cele mai multe ori, foarte multe dintre emoțiile noastre se reflectă în stomac. Totodată, specialista a precizat că și ceea ce punem în farfurie poate avea o influență asupra felului în care organismul metabolizează ceea ce primește. 

„Foarte multe dintre emoțiile noastre se materializează, cumva, în stomac. Spunem mereu că ne strânge stomacul, că ne doare stomacul, ni s-a făcut rău de la stomac, am fluturi în stomac și simțim foarte multe, deci este o legătură strânsă și constantă între creier și corp și sigur că alimentația și alegerile pe care noi le facem și ce punem în interiorul nostru are o influență asupra felului în care, mai departe, organismul nostru metabolizează ceea ce primește. Este un întreg ciclu. Ceea ce noi alegem să punem în farfurie ne poate predispune mai mult spre o boală sau o afecțiune, tulburare sau dezechilibru emoțional. Legătura dintre diferitele afecțiuni și partea emoțională, există. Ceea ce nu este prin noi, ceea ce nu verbalizăm, ceea ce nu procesăm, ceea ce nu lucrăm direct va ieși, cumva, nu rămâne în noi. Noi avem această expresie, că punem emoțiile în cutii, că le punem în pod, în debara, nu există așa ceva, pentru că ele sunt în noi, nu sunt în afara noastră. Toate acele cutii sunt în noi și, la un moment dat, ele se cronicizează pe interior. Furia, de exemplu, este cea mai intensă emoție a noastră, ca intensitate. Furia este ca un vulcan. Sunt foarte multe expresii cu care noi am crescut, care, practic, ne-au redus la tăcere și nu la a ne exprima emoțiile care au rămas în interiorul nostru și acum avem tot felul de adicții, accese de furie, abuzuri, comportamente care ne pun viața în pericol, accidente. Acesta este teribilism. Și teribilismul are la bază tot emoțiile reprimate, sunt tot o furie reprimată. ”, ne-a declarat psihoterapeutul Ancuța Coman-Boldișteanu.

Ce este furia și ce facem cu ea

„Tocmai, pentru că este o emoție atât de intensă, în primul rând este nevoie să o acceptam. Trebuie să acceptăm faptul că, a fi furioși este sănătos, că furia nu este o emoție rea și nu este de aruncat la gunoi. Furia este cea care ne scoate în stradă, atunci când ceva nu ne mai convine și nu mai este pe placul nostru, furia este cea care ne pune granițe. Tot furia ne spune că este nevoie de o schimbare, deci avem nevoie de furie. Este ca un motoraș, dar bazat pe experiența noastră culturală, noi avem această asociere directă între furie și agresivitate, avem un semn de egalitate între ele. Furia nu este același lucru cu agresivitatea. Agresivitatea este un comportament din furie, dar între ele nu există un semn de egalitate.”, ne-a mai spus psihoterapeutul. 

 

Urmărește interviul integral mai jos: 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel