Boboteaza 2023. Părintele Florin Ioniță, despre puterea apei sfințite: „Chiar și în slujbă se spune „Dă-le Doamne sănătate celor care vor gusta din ea” / EXCLUSIV

Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Părintele Florin Ioniță, preot paroh al Parohiei Brătila de Jos, a dezvăluit, în exclusivitate pentru Spectacola, tradițiile și obiceiurile de Bobotează, dar și puterea apei sfințite. 

Botezul Domnului (Boboteaza - Dumnezeiasca Arătare) este sărbătorit de Biserică în ziua de 6 ianuarie. Această sărbătoare reprezintă botezul în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul. În ajunul și în ziua de Bobotează, în toate bisericile ortodoxe, cu puterea Duhului Sfânt, la rugăciunile arhiereilor și preoților se sfințește aghiasma cea mare.

Părintele Florin Ioniță, preot paroh, despre puterea apei sfințite

Părintele Florin Ioniță, preot paroh al Parohiei Brătila de Jos, județul Bacău, a dezvăluit, în exclusivitate pentru Spectacola,  puterea apei sfințite, dar și ce tradiții și obiceiuri respectăm în această zi de mare sărbătoare. 

„După rânduiala și după zilele de sărbătoare ale Crăciunului sau Nașterea Domnului și de Anul Nou vine Boboteaza, când întreaga fire se sfințește, se reînnoiește, nu numai firea apelor, ci întreaga fire văzută. Înainte de sfințirea apelor, de descoperirea Sfintei Treimi, lumea, cu mic cu mare așteaptă această sărbătoare într-un mod cu totul aparte. Dacă, în cursul anului bisericesc ei vin la Sfânta Liturghie și sunt în biserică, acum de Bobotează, ei vin la Liturghie altarul îl fac dincolo de curtea bisericii, ori la o apă, ori la un pârâu sau la o răscruce de drumuri, la troiță. Rolul central este sfințirea apei, preotul cântă „În Iordan botezându-te Tu, Doamne”, împreună cu toți creștinii. Fiecare așteaptă această apă sfințită, agheasma mare, alungarea de duhuri necurate. Chiar și în slujbă se spune „Dă-le Doamne sănătate celor care vor gusta din ea și prin stropirea cu această apă sfințită să le fie alinate durerile și toate necazurile să se depărteze”. ”, a spus părintele Florin Ioniță, în exclusivitate pentru Spectacola. 

„Mi-am luat cântărețul și am mers acolo și am binecuvântat și sfințit ca în acel loc ”

Preotul Florin Ioniţă, de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”  din Brătila, a mers însoţit de un dascăl pe marginea drumului naţional 11, din judeţul Bacău, şi a ţinut o slujbă în curba aflată la ieşirea din Oneşti către Bacău, sperând că astfel va reuşi să reducă numărul de accidente care se produc frecvent în zonă. Acesta a mărturisit că, în urma stropirii cu apă sfințită s-a redus numărul de tragedii din acel lor. 

„Chiar am avut la mine în Parohie un caz. Era un loc unde se petreceau nenumărate accidente. Și într-o bună zi am zis „Lucrarea preotului în acel loc, de ce să nu fie într-adevăr în actualitate?” Mi-am luat cântărețul și am mers acolo și am binecuvântat și sfințit ca în acel loc să nu se mai întâmple grozăvii, accidente. Oamenii să meargă liniștiți și să nu mai aibă probleme. Și, într-adevăr s-a văzut că au încetat accidentele. Dacă din această agheasmă mică, Dumnezeu dă atâta har, închipuiți-vă că, în toată firea se sfințește cât de o suplinim noi, creștinii și cât de frumos este. ”, ne-a povestit preotul Florin Ioniță. 

Tradiții și obiceiuri de Bobotează

„Preotul merge, asemeni Nașterii Domnului, din casă în casă, cântă „În Iordan botezându-te Tu, Doamne”, sfințește casa omului, iar lucru foarte aparte, indiferent că este apartament, casă mică sau mare, în camera în care se țin hainele curate, hainele cele bune sau zestrea, preotul intră și stropește cu sfânta cruce și cu busuioc și apă sfințiță, ceea ce este mai important, pentru omul care muncește și are sau a primit de la bunici acea zestre. Pe masă avem o cană cu apă, o lumânare aprinsă și ce pune fiecare pe masă, o prăjitură, un fruct. După ce preotul le sfințește, de exemplu, dacă au nuci pe masă, le păstrează până la primăvară, dacă e fasole, să o pună pe ogor. Pentru ei, momentul de Bobotează este odihnă în Hristos și o simțire a lor și a lucrării mâinilor lor, a muncii, a casei. ”, a mai spus duhovnicul. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel