Boala tăcută a femeilor. Emma Roberts a vorbit despre drama vieții ei

Data publicării:

Emma Roberts a experimentat simptomele endometriozei încă din adolescență - dar a fost diagnosticată abia la 20 și ceva de ani. În acel moment, boala îi afectase deja fertilitatea, determinând-o să-și înghețe ovulele.

Actrița Emma Roberts, care a jucat recent în filmul Netflix Holidate, i-a acordat un interviu prietenei sale, Stephanie Danler, de la Cosmopolitan.com. Roberts era însărcinată în 28 de săptămâni în momentul interviului.
Actrița a povestit că, ajunsă la vârsta adultă, nici nu se gândea să aibă copii. Dar asta s-a schimbat acum câțiva ani, când Roberts a fost diagnosticată cu endometrioză. Afecțiunea apare atunci când un țesut similar cu mucoasa uterului crește în altă parte a corpului, provocând simptome precum dureri pelvine, dureri în timpul sexului și perioade menstruale prelungite. 


„Am avut întotdeauna crampe și dureri puternice, atât de rău încât lipseam  de la școală și, mai târziu, ar trebui să anulez unele întâlnirile”, a spus Roberts în interviu. „I-am menționat acest lucru medicului meu, dar nu a investigat mai mult și m-a trimis acasă, considerând că dramatizez? Pe la 20 și ceva de ani, aveam sentimentul că trebuia să merg la o femeie medic. A fost cea mai bună decizie. A făcut teste, m-a trimis la un specialist. În cele din urmă, s-a confirmat că nu eram dramatică ".


Experiența lui Roberts este, din păcate, ceva obișnuit. Studiile au arătat că medicii nu iau durerea femeilor la fel de în serios ca și a bărbaților, fenomen numit decalajul de durere de gen. În cazul lui Roberts, această întârziere în diagnostic a avut o consecință gravă: endometrul ei a progresat până la punctul în care îi afectează capacitatea de a rămâne însărcinată, „am fost uimită”, a spus ea. „Mi s-a părut atât de permanent și, în mod ciudat, am simțit că am greșit cu ceva”.

Endometrioza afectează fertilitatea


Emma Roberts a spus că a ajutat-o să vorbească despre endometrioză și fertilitate cu alte femei. „Dintr-o dată, a existat o nouă lume în care vorbeam  despre endometrioză, infertilitate, avorturi spontane, frica de a avea copii. Am fost atât de recunoscătoare să aflu că nu sunt singură în asta. La urma urmei, nu făcusem nimic „greșit”. "

Medicii i-au recomandat să își înghețe ovulele. Deși a fost speriată inițial să facă acest lucru,  a continuat cu procedura în cele din urmă, numind-o „un proces dificil”.


Roberts a rămas în cele din urmă însărcinată. „Poate părea un clișeu, dar în momentul în care am încetat să mă mai gândesc la asta, am rămas însărcinată”, a spus ea. Dar chiar și atunci, era îngrijorată că ceva ar putea merge prost, așa că a ținut ascunsă vestea. „Am păstrat-o pentru mine, familia mea și partenerul meu, nevrând să fac planuri mărețe dacă nu avea să funcționeze”, a spus ea. „Această sarcină m-a făcut să realizez că singurul plan pe care îl poți avea este că nu există un plan.”

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Georgiana Ioniţă | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel