Boala hepatică grasă non-alcoolică: Cum vă simțiți dimineața ar putea fi un semnal de alarmă

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor julien Tromeur
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor julien Tromeur

Suntem cu toții conștienți de daunele pe care alcoolul le provoacă ficatului. Acesta este unul dintre singurele motive care stau la baza acumulării de grăsime în ficat, ceea ce duce la boala ficatului gras (steatoză). Cu toate acestea, există două tipuri de boală a ficatului gras: boala alcoolică și boala ficatului gras non-alcoolică. În timp ce prima este cauzată din cauza consumului excesiv de alcool, cea de-a doua nu este asociată cu consumul de alcool.

Potrivit Portalului Național de Sănătate din India (NHP), boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) este una dintre principalele cauze ale bolilor hepatice cronice la nivel mondial. NAFLD afectează aproximativ 25% din populația adultă globală, variind de la 13,5% în Africa la 31,8% în Orientul Mijlociu. Prevalența NAFLD în India este de aproximativ 9% până la 32%, după cum a raportat organismul de sănătate.

Având în vedere statisticile alarmante, este important să înțelegem ce este această afecțiune și să observăm simptomele comune și neobișnuite asociate cu aceasta. Haideți să aflăm totul despre ea în detaliu.

Ce este boala hepatică grasă non-alcoolică (NAFLD)?

Boala ficatului gras non-alcoolică este o afecțiune în care se acumulează cantități excesive de grăsime în ficat. Totuși, această depunere de grăsime nu este asociată sau legată de consumul de alcool.

NAFLD poate fi de două tipuri: ficat gras simplu (NAFL) și steatohepatită non-alcoolică (NASH).

Ficatul gras simplu se referă la afecțiunea în care se depune grăsime în ficat, dar nu există semne de inflamație și de afectare a ficatului.

Steatohepatita non-alcoolică (NASH) este o formă mai severă de NAFLD, deoarece nu implică doar depozite de grăsime, ci și inflamarea celulelor hepatice, ceea ce duce la fibroză sau cicatrizarea ficatului. Acest lucru poate provoca în continuare complicații care duc la ciroză sau cancer hepatic.

Atenție la acest simptom atunci când vă treziți dimineața

În ceea ce privește simptomele, acestea pot varia de la probleme de sănătate imperceptibile până la probleme grave. Un simptom anume poate apărea mai ales dimineața, când vă treziți, și anume oboseala.

Sentimentul de oboseală  este un lucru pe care îl experimentăm cu toții, indiferent dacă suferim sau nu de o boală cronică. Dar experții avertizează să nu luați acest simptom cu ușurință, mai ales atunci când este frecvent.

Dacă vă treziți obosit, ca și cum nu ați fi dormit deloc, anunțați medicul dumneavoastră despre acest lucru.

Alte semne de avertizare ale NAFLD

În afară de oboseală, există multe alte simptome ale NAFLD. Acestea includ:

- Disconfort sau durere în partea superioară dreaptă a abdomenului

- Umflarea abdomenului

- Splină mărită

- Icter

- Vase de sânge mărite chiar sub suprafața pielii

- Pierdere în greutate inexplicabilă sau neintenționată

- Palmele roșii.

Cine este expus riscului?

Deși nu se cunoaște cauza exactă a bolii ficatului gras non-alcoolic, cercetătorii cred că aceasta este răspândită la persoanele diabetice și obeze.

Persoanele cu un nivel ridicat de grăsimi în sânge, cum ar fi colesterolul și trigliceridele sau cele care au tensiune arterială ridicată prezintă, de asemenea, un risc crescut de îmbolnăvire.

Anumite medicamente, inclusiv corticosteroizii și unele medicamente împotriva cancerului, pot fi, de asemenea, un factor de risc pentru această boală, potrivit timesofindia.com

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel