Beneficiile dușului rece pentru piele. Ce spun specialiștii

Data publicării:
Sursa foto: pexels.com
Descriere foto: Sursa foto: pexels.com

Specialiștii spun că există o mulțime de avantaje, pentru care trebuie să facem duș rece.

Hidratarea pielii și a părului începe de la duș. Obiceiurile tale din timpul dușului, pot pregăti terenul pentru o rutină favorabilă și hrănitoare corpului tău sau pentru una care te lasă cu pielea uscată și deshidratată. Dacă ai posibilitatea să stai sub dușul rece măcar pentru 60 de secunde, s-ar putea să observi, în timp, o mulțime de beneficii de frumusețe.

Iată o listă de motive pentreu care trebuie să faci duș rece: 

1.Menține pielea hidratată

Apa caldă are capacitatea de a îndepărta uleiurile și lipidele naturale, protectoare, de pe piele. Acest lucru poate cauza mai multe consecințe și poate crea un disconfort, ce se manifestă prin mâncărimi de piele.

"În schimb, dușurile reci pot calma mâncărimile și iritațiile pielii, deoarece apa rece nu dizolvă aceste uleiuri", spune dermatologul Ife J. Rodney, M.D., FAAD, director fondator al Eternal Dermatology + Aesthetics, potrivit mindbodygreen.

"Dacă faceți mai întâi un duș fierbinte, uleiurile naturale ale pielii dvs. vor fi fost deja îndepărtate - dușul rece nu va aduce aceste uleiuri înapoi. Cel mai bine este să reintroduceți aceste uleiuri cu o cremă hidratantă de înaltă calitate după aceea.", a mai spus aceasta.

2. Calmează pielea iritată

Dacă te confrunți deja cu unele iritații ale pielii, un duș rece te poate face să te simți mai liniștit.

"Poate reduce iritarea, mâncărimile sau roșeața, ajutând la calmarea afecțiunilor atopice, deoarece temperatura rece poate ajuta la reducerea inflamației. Gândiți-vă la modul în care ați putea folosi o compresă rece pentru a calma o arsură solară, o criză de eczeme sau orice alt acces de iritație - o senzație de frig poate ajuta la reducerea disconfortului", spune medicul dermatolog certificat Ava Shamban, fondator al SKINFIVE.

3. Poate duce la o piele mai tânără

"Apa rece stimulează, de asemenea, micii mușchi din pori pentru a vă oferi o piele mai întinsă, mai fermă și mai tânără. Avem nevoie de mult mai multe cercetări pe această temă, dar știm că temperaturile reci pot constrânge vasele de sânge din piele (un proces numit vasoconstricție), ceea ce poate reduce umflarea și inflamația - de aceea experții recomandă frecvent folosirea gheții sub ochi pentru a scăpa de cearcăne și de cearcăne.", spune Rodney.

4. Păstrează suplețea scalpului

Când pielea scalpului își pierde uleiurile protectoare, aceasta poate duce la tensiune, mâncărimi, mătreață sau roșeață. 

De aceea, coafeza celebrităților Annagjid "Kee" Taylor recomandă un duș mai răcoros pentru a menține scalpul fericit și hidratat. 

5. Întărește părul

Apa rece nu numai că ajută scalpul să-și păstreze hidratarea, ci și închide cuticulele părului și ajută la fixarea umidității în firele de păr.

"Temperatura rece a apei închide și întărește cuticulele părului, ceea ce poate duce la un păr mai puternic și mai sănătos în timp", notează hairstylistul celebrităților, Andrew Fitzsimons.

6. Crește netezimea și strălucirea

Cuticulele părului tău alcătuiesc stratul cel mai exterior al firului de păr și se află ușor suprapus, un fel de șindrilă pe un acoperiș. Căldura și aburul pot deschide aceste cuticule și pot facilita pătrunderea umezelii în interior (de unde și aprecierea tratamentelor cu ulei fierbinte), dar dacă acestea rămân ridicate, șuvițele tale vor fi mai predispuse la fragilitate și încrețire.

"Un duș rece ajută la menținerea umidității și creează un păr mai neted, mai strălucitor și mai puțin creț", spune Taylor. 

7. Sprijină longevitatea

Pe scurt: expunerile scurte, dar intense la frig au fost asociate cu un răspuns inflamator echilibrat, cu un somn îmbunătățit, cu sănătatea mușchilor și a articulațiilor și cu susținerea stării de spirit, de aceea experții în longevitate iubesc o baie bună de gheață. Și, potrivit expertului în longevitate și geneticianului de la Harvard, David Sinclair, Ph.D., scufundările în apa rece activează, de asemenea, producția de grăsime brună.

"Grăsimea brună este super sănătoasă. Grăsimea brună arde energie pentru a crea căldură și pentru a gestiona temperatura corpului, motiv pentru care este activată de temperaturile mai scăzute.", spune el în cadrul podcastului mindbodygreen.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel