Beatrice Rancea, fascinată de interpretarea actriței Claudia Motea: „Este un spectacol maraton. Întruchipează cele nouă iubiri ale lui Brâncuși”

Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Beatrice Rancea, regizor și coregraf, a vorbit despre spectacolul pe care îl pune în scenă în această perioadă, „Brâncuși, dragostea mea”, și jocul actoricesc al Claudiei Motea, care interpretează 9 personaje în această piesă. 

Claudia Motea și Beatrice Rancea au fost invitatele Georgianei Ioniță, la Interviurile Spectacola și DC News, unde au vorbit despre spectacolul „Brâncuși, Dragostea mea”, care se joacă pe scena Teatrului Dramaturgilor Români. 

Inspirat de cartea Brâncuși, dragostea mea!, a Claudiei Motea, tradusă și publicată deja în zece limbi, acest spectacol multimedia aduce în prim plan marile iubiri ale lui Brâncuși, cu femei celebre care i-au fost muze: Margit Pogany, Maria Tănase, Eileen Lane, Peggy Gugenheim, Madame Leonie Ricou, Maria Bonaparte, Cella Delavrancea, Baroneasa Renee Irana Frachon și Milița Petrașcu. 

Toate cele nouă personaje feminine sunt interpretate de actrița Claudia Motea.

Un spectacol fascinant, în regia semnată de Beatrice Rancea, care evocă adevăratele povești de iubire din viața marelui artist, trăite în atelierul său din Montparnasse și care sunt menite să ajungă la sufletul cât mai multor spectatori! Vocea lui Brâncuși aparține actorului Marius Bodochi, la vioară Geanina Meragiu și la pian: Adina Cocargeanu.

„Este prima dată când lucrez cu un singur interpret”


„Claudia este cea care întruchipează cele nouă femei, cele nouă iubiri ale lui Brâncuși, și are niște schimbări între personaje foarte rapide. Este un spectacol maraton pentru ea. Și chiar voiam să o întreb acum, și este prima oară când îi pun această întrebare, dacă atunci când a scris textul și-a imaginat că ea va juca toate cele nouă personaje. Pentru că a scris un text minunat.

Eu, prima dată. am fost îndrăgostită de text, pentru că este prima dată când eu montez, ca regizor, o piesă într-un personaj. Niciodată nu am montat cu un singur actor, nici măcar cu doi, cu trei. 

Chiar astăzi mă gândeam că cele mai puține personaje pe care le-am avut într-un spectacol de teatru, și am peste 40 de montări ca spectacole de teatru, au fost 13 cei mai puțini numeric. Este prima dată când lucrez cu un singur interpret. 

Fascinația este că este un interpret care interpretează nouă personaje.

Dar asta voiam să ne spună, dacă ea, atunci când a scris această minunată poveste despre cele nouă iubiri ale lui Brâncuși, s-a gândit că ea va juca toate cele nouă caractere. 

Informația de text este fascinantă și este extraordinară pentru public. Tu, ca spectator, sau eu, când am regăsit pentru prima dată textul, sunt lucruri pe care le știai și le-ai uitat sau sunt lucruri pe care chiar, cu ocazia acestui spectacol, le descoperi despre de Brâncuși. 

Minunat este că ea poate să facă acest maraton și această performanță întruchipând 9 caractere total diferite. 


A scris foarte frumos textul, e prima oară când îi spun asta, pentru că eu, în general, nu prea laud. Toată lumea îmi spune: Dar tu numai lucruri urâte ne spui. Păi alea bune le știm, eu vă menționez ce mai trebuie corectat sau ce avem de lucrat. 

Textul este foarte frumos scris, foarte sensibil, și eu, ca regizor, am încercat, pe lângă acest text minunat, să aduc foarte multă emoție, prin ilustrație, prin muzică, avem două interprete minunate, două instrumentiste extraordinare, care cântă live în spectacol, la pian și la vioară. Evident, nu trebuie uitat marele nostru actor Marius Bodochi, care este cel care pe bandă vine în completarea atmosferei aceste fascinante, este vocea lui Brâncuși”, a dezvăluit Beatrice Rancea, în cadrul interviului. 

Citește și: „Au fost atrase de el, precum fluturii de lampă”. Claudia Motea, despre femeile care l-au iubit pe Constantin Brâncuși

„Cu un ochi râdeam și cu altul plângeam”

Claudia Motea, actor, regizor, dramaturg, poet, scenarist și producător, a locuit peste 12 ani în Canada. Are dublă cetățenie, dar a revenit în România. Dorul de a juca în limba română a adus-o înapoi pe scena teatrului românesc.


„Am ajuns dramaturg peste noapte. Eu am emigrat în Canada și acolo, doi ani de zile am stat pe tușă. Mă duceam și vizionam spectacole. Și cu un ochi râdeam, pentru că vedeam spectacole superbe, dar cu un alt ochi plângeam, pentru că sufeream că nu jucam și eu.

Stăteam pe tușă, ca actriță, pentru că este foarte greu ca actor, eu nu stăpâneam engleză. După ce jucasem 13 spectacole pe Broadway.

După doi ani am creat oportunitatea aceasta de a juca pe scena teatrului canadian, scriind eu, pentru că mă duceam într- o parte, mă duceam în alta, toți îmi promiteau și uite că trecuseră doi ani și nu exista ceva palpabil, ceva care să mă facă și pe mine, să mă ajute cu adevărat să urc și să joc pe scena teatrului canadian.

Și am scris o prima piesă de teatru, care a avut un mare succes la un festival și lucrul ăsta mi-a dat  un curaj extraordinar și apoi am scris o altă piesă, și piesa asta a avut un succes mare de tot, că s-a ajuns cu ea până și la premiile de excelență în Teatrul canadian, cu o nominalizare la premiu. 


Lucrul cel mai extraordinar care s-a întâmplat, pentru că eu am mai jucat spectacole în care jucam 7-8 personaje, a fost această întâlnire cu Beatrice Rancea, care a dat atâta personalitate, atât de frumos a conturat fiecare personaj, de la jocul meu actoricesc, prin punctul ei de vedere regizoral, la conceptul de a introduce vocea lui Marius Bodochi ca vocea lui Brâncuși, cu citate spuse de Brâncuși, acele imagini, video proiecții, pe care ea le-a gândit și pe care le-a căutat peste tot, cu aceste două fete extraordinare, două instrumentiste care completează atât de frumos și creează acea lume feerică de Belle Epoque a Parisului din anii 1930- 1940. 

În momentul în care am scris piesa, mi-am dorit, am jinduit să pot juca. 


Cred că este un proiect cu mare succes, nu numai că are această rezonanță că vorbim despre această mare valoare a lui Constantin Brâncuși, cred că toate ingredientele care au fost puse, de la text și de la mine, pentru că eu, acum, sunt un actor smerit, modest, dar în același timp, având o experiență și de viață și de emigrare și de scenă, cred că mă prețuiesc ca actor, pentru că am dăruit foarte multe artei teatrale.

Cred că toate aceste ingrediente ajută foarte mult să avem un spectacol cu totul și cu totul deosebit care poate să facă imagine României oriunde în lume, nu numai aici în București”, a dezvăluit Claudia Motea, la Interviurile Spectacola și DC News. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Georgiana Ioniţă | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel