Băiatul "alergic la FRIG". Părinții lui trebuie să țină încălzirea pornită toată ziua: „Putea să moară dacă mergea pe jos la școală"

Data publicării:
Imagine cu caracter ilustrativ, sursa unsplash, autor Adrian Swancar
Descriere foto: Imagine cu caracter ilustrativ, sursa unsplash, autor Adrian Swancar

Un tânăr, în vârstă de 14, trece prin momente cumplite. Băiatul este alergic la frig.

Milioane de copii ar căuta cu disperare o scuză pentru a nu merge pe jos la școală, dar Calum Courtney are de fapt un motiv medical pentru a merge în fiecare zi cu mașina. Băiatul de 14 ani, din Basildon, Essex, este alergic la frig și poate face urticarie dacă este expus la temperaturi mai mici de 24 de grade pentru mai mult de 15 minute.

Familia sa ține încălzirea pornită toată ziua și îl duce cu mașina la școală pentru că se tem că ar putea suferi o reacție alergică. 

Părinții lui Calum susțin că starea lui Calum este atât de severă încât chiar și faptul că un braț sau un picior iese din plapumă noaptea este suficient pentru a-i provoca urticarie pe față, brațe și picioare. A fost nevoit să renunțe la fotbal și trebuie să poarte treninguri complete pentru a-și menține corpul acoperit. 

Deși, de obicei, este doar o cauză a mâncărimilor și a urticariei, urticaria la rece poate declanșa anafilaxie - care poate fi mortală.  Discutând despre amenințarea potențială cu care se confruntă Calum în viața de zi cu zi, mama sa, Tupney, a declarat: "Nu știi ce reacție ar putea avea.'Ar putea avea un șoc anafilactic. Nu este dincolo de posibilități, chiar dacă nu a avut, s-ar putea întâmpla în orice moment'.  

Mama băiatului a spus că trebuie să-l ducă pe Calum la școală în fiecare zi, deoarece acesta nu ar face drumul de 45 de minute fără să facă o pauză. 

'Dacă iese pe o ploaie foarte fină sau se udă, este și mai rău. Nu poate sta afară pentru că îl cuprinde. Nu poate purta tricouri pentru școală pentru că, dacă nu are nimic pe brațe, biroul rece îl face să iasă cu urticarie. Când plouă și îl duc la poartă, mersul de la mașină până la poartă îi umezește puțin hainele și nu poate sta în ele și trebuie să se schimbe', a spus ea. 

Mama băiatului a mărturisit că urticaria i-a afectat fiecare aspect al vieții lui Calum. 

'Nu se poate juca afară sau face sport. A trebuit să nu mai joace fotbal pentru că i se umflă toată fața. Nu poate sta mult timp afară dacă este frig. Iese afară și trebuie să se întoarcă mereu înăuntru. Întotdeauna se încinge foarte tare pentru că trebuie să-i înfășurăm pielea. Obișnuia să se supere foarte tare pentru că își dorea foarte mult să joace fotbal'.

Ea a adăugat că nici măcar învelirea cu straturi peste straturi de haine nu este suficientă pentru a evita reacția indusă de frig.    

„Îi iese pe orice parte a corpului este rece. La început, este vorba de părțile corpului care nu sunt îmbrăcate, cum ar fi fața și mâinile. Dacă stă afară suficient de mult timp, îi apare peste tot, chiar și cu trei straturi de haine. Începe ca niște mici puncte roșii, arată ca varicela, apoi devin mai mari și se unesc.  Sunt atât de inconfortabile. A spus că are senzația de ciupitură, de înțepătură, ca urzicile care înțeapă.

Doamna Courtney a spus că cele mai înfricoșătoare momente sunt atunci când Calum este expus la apă. 

„Devine roșu aprins și spune că se simte ca și cum ar arde. Este o senzație diferită și nu se simte prea bine, de parcă ar fi pe cale să leșine.Trebuie să-l încălzești cu adevărat și să încerci să-l încălzești din interior cu băuturi calde”, a mai spus ea.

Când a avut primul contact cu urticaria

Primul contact al lui Calum cu urticaria de frig a avut loc când avea patru ani, când se juca afară la o nuntă de familie. Familia sa a presupus în mod greșit că urticaria lui era un fel de reacție la polen sau la o plantă și i-a dat niște antihistaminice.  Cu toate acestea, doamna Courtney a spus că reacțiile au continuat să revină. Declanșatorul urticariei sale a devenit clar abia când a venit iarna.  

'Pe măsură ce am intrat în iarnă, a început să devină îngrozitor', a spus ea. 'Obișnuia să joace fotbal la școală într-o zi de vineri și, pe măsură ce se făcea mai frig, purta un trening și o vestă de protecție și tot era sufocat de cocoloașe pe tot corpul'. 

După o luptă care a durat un deceniu, doamna Courtney a susținut că ei doreau doar un fel de tratament care să-i permită lui Calum să facă lucrurile pe care și le dorea. 

Studiile estimează că aproximativ 0,05% dintre europeni - sau unul din 2.000 - suferă de urticarie la frig. Nimeni nu știe cu exactitate ce cauzează urticaria la rece, potrivit Clinicii Mayo din SUA.  Majoritatea persoanelor sunt diagnosticate când sunt adulți tineri, femeile fiind mai predispuse decât bărbații.  Nu se cunoaște niciun leac, deși se știe că se rezolvă de la sine și dispare după mai mulți ani, potrivit dailymail.com



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel