Ayurveda, medicina tradițională chineză și medicina indiană. Dr. Florin Bebeșel: Avem rezultate în privința controlului durerii aproape instantaneu

Data publicării:
Fotografie de la Mikhail Nilov: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/mediteaza-calm-lini-te-concentrare-7530804/
EXCLUSIV
Descriere foto: Fotografie de la Mikhail Nilov: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/mediteaza-calm-lini-te-concentrare-7530804/

În lumea vastă a medicinii tradiționale, Ayurveda, medicina tradițională chineză și medicina indiană reprezintă trei coloane de bază, oferind o înțelegere profundă a corpului și a sănătății din perspective diverse, dar complementare.

Ayurveda, originară din India, este o știință a vieții și a longevității. Fundamentată pe conceptul de echilibru între corp, minte și spirit, Ayurveda consideră că fiecare individ este unic și are propriul său tip de constituție, cunoscut sub numele de "dosha". Tratamentele ayurvedice se axează pe echilibrarea acestor doshas prin dietă, exerciții fizice, meditație și plante medicinale, promovând astfel vindecarea naturală și prevenirea bolilor.


Medicina tradițională chineză (MTC), cu o istorie de mii de ani, se concentrează pe conceptele de Yin și Yang și pe teoria celor cinci elemente: lemn, foc, pământ, metal și apă. MTC consideră că starea de sănătate derivă din echilibrul armonios al acestor forțe opuse. Acupunctura, fitoterapia chineză și terapiile manuale, cum ar fi masajul Tui Na, sunt metode comune folosite în MTC pentru a restabili echilibrul energetic și a stimula vindecarea naturală a corpului.


Medicina indiană, cunoscută și sub numele de Ayurveda Siddha sau Unani, își are rădăcinile în tradițiile vechi și în textele sacre precum Ayurveda și Atharvaveda. În esență, medicina indiană pune un accent deosebit pe menținerea echilibrului între cele trei "doshas" — Vata, Pitta și Kapha. Remedii precum plantele medicinale, yoga, meditația și tehnicile de respirație sunt pilonii principali ai acestei forme de medicină tradițională. În ciuda diferențelor culturale și lingvistice, aceste trei sisteme de medicină tradițională împărtășesc un scop comun: sănătatea și bunăstarea indivizilor. Într-o lume modernă dominată de tehnologie și medicină occidentală, aceste practici ancestrale continuă să inspire și să ofere soluții pentru un stil de viață sănătos și echilibrat.

 

Invitat la Mi-Th Influencer, Dr. Florin Bebeșel recunoaște că “în traseul meu, am avut la un moment dat o oprire referitor la activitatea clasică. Puteam să continui să fac «rebus» în radiodiagnostic, pentru că e o activitate care seamănă cu rezolvarea cuvintelor încrucișate sau cu matematica, în care cauți soluții la probleme. Simpla mea preocupare ar fi trebuit să fie aceea de a fi de folos medicului clinician cu ghidare și informații tehnice, și atunci mi-am pus problema dacă asta e ceea ce vreau. M-am și iradiat foarte tare la un moment dat, au fost niște probleme de tehnică examinatorie, în care un aparat a fost dereglat, iar noi ne-am trezit iradiați extrem de tare. Am avut o criză, hotărând în acel moment că trebuie să schimb direcția. Așa am descoperit că mă pasionează să descifrez aceste fenomene mai puțin studiate în medicina modernă și am fost atras sufletește de partea de regenerare pe care această medicină o aduce. Orice demers, atât în acupunctură, cât și în ayurveda, medicina tradițională a Indiei, toate pleacă de la o premisă complet diferită și complementară: conceptul integrativ ne spune să le înglobăm pe amândouă - și medicina modernă, și aceste abordări. Ceea aceste diferit în medicina tradițională este că stimulează organismul să își recapete singur echilibrele”.

Ayurveda, care se traduce literal ca "știința vieții" în sanscrită, este mai mult decât o simplă abordare medicală; este o filozofie comprehensivă care încurajează echilibrul între corp, minte și spirit. Medicina tradițională chineză (MTC) este influențată de filozofia taoistă și de observațiile empirice strânse de-a lungul a mii de ani. Unul dintre conceptele de bază este cel al energiei vitale numite "Qi", care curge prin meridianele corpului. Dezechilibrul Qi-ului este considerat a fi cauza principală a bolilor. Terapiile MTC sunt folosite pentru a restabili fluxul de Qi și pentru a promova vindecarea. Medicina indiană își are rădăcinile în tradițiile vechi ale Indiei și împrumută principii din textele sacre precum Vedele și Upanișadele. 

 

Potrivit Dr. Florin Bebeșel, “medicina modernă vine și se bate cu antibiotice, cu antidepresive, cu antialgice, toate sunt împotriva problemei, însă nu va putea compensa niciodată ceea ce organismul va putea să facă, și atunci, integrativ, soluția este echilibrul posibil pe care încă îl căutăm în medicină între aceste două abordări complementare, când noi susținem organismul să își recapete echilibrele, aceste abordări fiind regenerative. Nu ar trebui să pierdem tezaurul de cunoaștere al acestor tradiții, pentru că toate sunt pentru echilibrarea proprie și pentru susținerea vitalității”.

Chiar dacă practicile și tradițiile sunt unice pentru fiecare sistem de medicină tradițională, ele împărtășesc, de asemenea, o abordare holistică care privește individul ca un întreg, integrând aspectele fizice, mentale, emoționale și spirituale ale sănătății. Într-o lume modernă în care stresul, poluarea și dieta nesănătoasă sunt omniprezente, aceste vechi sisteme de medicină ne oferă încă resurse valoroase pentru a ne menține sănătatea.

 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Andreea Deaconescu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel