Aurora Boreală, vizibilă în România. Zonele din țară care s-au bucurat de un adevărat spectacol pe cer

Data publicării:
Sursa foto: Daniel Balaciu, Bihor/ AstroInfo, Facebook
Descriere foto: Sursa foto: Daniel Balaciu, Bihor/ AstroInfo, Facebook

Cerul țării noastre a fost cuprins de un adevărat spectacol, duminică seara.

Românii au avut parte de un adevărat spectacol pe cer duminică seara, 6 noiembrie, când totul s-a lumina într-o culoarea roșie cu urme portocalii. Fenomenul complet ciudat pentru țara noastră a fost vizibil în extrem de multe zone din țara noastră, precum ar fi Timiș, Bihor, Cluj, Caraș Severin, București, Giurgiu, Ialomița, Tulcea, iar lista poate continua. Dacă mulți nu au crezut când au văzut prima dată imaginile de pe rețelele de socializare, aceștia au ieșit apoi afară și au făcut noi fotografii care au devenit rapid virale pe internet. Astfel, specialiștii spun că este un fenomen extrem de rar întâlnit, care se observă, de regulă, doar din anumite țări și regiuni.

„Aurora boreală vizibilă ACUM din România!!!
Fotografiile au fost realizate acum câteva minute din județul Timiș de Alex Babiuc (Șandra) și Andrei Gornic (Paniova).
Relatări și fotografii sunt din mai multe zone din țară: Timiș, Bihor, Cluj, Caraș Severin, București, Giurgiu, Ialomița, Tulcea, etc.
L.E. - aurora boreală din această seară a fost cea mai strălucitoare și cea mai extinsă pe cerul României din ultimii de 20 de ani cel puțin.”, a scris Astroinfo pe pagina de Facebook.

Cum explică specialiștii fenomenul

Chiar dacă oamenilor nu le-a venit să creadă inițial faptul că la noi în țară un astfel de spectacol pe cer ar putea fi posibil, se pare că specialiștii au și o explicație pentru producerea acestui fenomen rar. Astfel Adrian Bîlbă, doctor în științe, a explicat pentru Kanal D pas cu pas cum a fost posibil să vedem Aurora Boreală de la noi din țară.

„Așa cum bate vântul acum și poate mă auziți mai slab din acest motiv și soarele nu bate numai cu fotoni, bate și cu un vânt solar, cu un flux de particule încărcate energetic, foarte încărcate energetic care călătoresc cu sute de kilometrii pe secundă și lovesc atmosferele planetelor, planetele și atmosferele acolo unde există și le ionizează, le ionizează moleculele din atmosferă. Noi avem un clopot magnetic generat de nucleul care se mișcă antispind, practic rămâne în urma rotației Pământului și generează un câmp magnetic, o energie. Acest câmp magnetic se pune ca o umbrelă și ne apără, ne păzește, ne protejează atmosfera de a fi măturată de acest vânt solar. Ei bine, în zonele marginale, la poli, acest clopot se diluează, puterea lui se diluează și apar aurorele, adică apare o ionizare a atmosferei din exterior, adică a ionosferei și formează aceste aurore, boreală sau australă, după caz. 

Câteodată, aceste perturbații luminoase sunt generate fie de un vânt solar mai puternic, fie de un  câmp geomagnetic care suferă de niște mici perturbații. Să spunem că nucleul pământului a dat de niște gropi și generează de niște variații ale acestui câmp magnetic și bineînțeles protecția față de vântul solar scade și mai multe particule din atmosfera exterioară se ionizează ajungând să fie văzute mai spre zonele temperate. (...)”, este o parte din declarația doctorului în științe Adrian Bîlbă, pentru Kanal D, potrivit wowbiz.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Actualitate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel