Atenție la acești aditivi alimentari! Pot provoca cancer și sunt prezenți în alimentele pe care le consumi zilnic

Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Freepik
Descriere foto: Sursă foto: Freepik

Monogliceridele și digliceridele acizilor grași, caragenani și alge eucheuma transformate, nu știți ce sunt? Acești aditivi și conservanți alimentari sunt prezentați în alimentele pe care le consumăm zilnic și efectele lor asupra sănătății tind să fie mai mult negative decât pozitive. Un studiu recent îi leagă de cazuri de cancer. 

Potrivit Agenției Spaniole pentru Siguranța Alimentară și Nutriție (AESAN), aditivii alimentari „sunt substanțe care nu sunt consumate ca alimente și nici nu sunt utilizate ca ingrediente”. Adică, sunt adăugate intenționat pentru a îmbunătăți caracteristicile organoleptice (cum ar fi gustul, culoarea și textura). Lumea aditivilor este foarte vastă, dar un studiu recent a indicat pe cei care intră în categoria „emulsificatori, stabilizatori, gelifianți și îngroșători”, dintre care 60 sunt permiși în Spania.

Acești aditivi pot fi naturali sau sintetici și sunt utilizați într-o gamă largă de produse alimentare, de la alimente procesate până la băuturi și produse de patiserie. Potrivit unui studiu recent francez, consumul acestui tip de emulsificatori ar putea fi asociat cu un risc crescut de cancer. Pentru asta, s-au bazat pe un studiu de monitorizare de 7 ani și 92.000 de persoane. Aditivii cei mai semnalați au fost: E471, E407 și E407a, toți cu un nivel ridicat de toxicitate.

Alimentele care includ aditivul E471

Aditivul alimentar E471 este cunoscut în mod obișnuit sub denumirea de mono și digliceride ale acizilor grași. Este un emulsifiant utilizat pe scară largă în industria alimentară pentru a îmbunătăți textura și pentru a extinde durata de viață a produselor alimentare. E471 este de obicei derivat din surse vegetale precum ulei de palmier, soia sau porumb. Cu toate acestea, poate fi, de asemenea, obținut din surse animale precum grăsimi de porc sau bovine.

Ca emulsifiant, E471 ajută la amestecarea ingredientelor care în mod normal nu s-ar combina bine, cum ar fi apa și uleiul, permițând o textură mai fină și uniformă în produse precum înghețata, margarina, ciocolata, produsele de patiserie și alte alimente procesate cum ar fi:

Alimente semipreparate: Produse congelate cum ar fi pizza, empanadas, nuggets de pui, printre altele.

Sosuri și dressinguri: Maioneză, ketchup, muștar și alte dressinguri.

Produse de patiserie fără gluten: Unele produse fără gluten pot folosi E471 pentru a îmbunătăți textura.

Sursă foto: Freepik

Studiul condus de cercetătorii Inserm, INRAE, Universitatea Sorbona Paris Nord, Universitatea Paris Cité și Cnam au constatat că ingerarea frecventă a monogliceridelor și digliceridelor ale acizilor grași crește riscul de cancer de prostată cu 46% și de cancer de sân cu 24%, notează 20minutos.es.

Unde se gasesc agenții de îngroșare E407 și E407a?

Aditivii alimentari E407 și E407a se referă la diferite forme de caragenan, un polizaharid extras din alge roșii. Este utilizat în principal ca agent de gelifiere, de îngroșare și de stabilizare într-o varietate de produse alimentare, cum ar fi produse lactate, deserturi, produse din carne procesată, sosuri și produse de patiserie. Totuși, există unele diferențe între acești doi aditivi:

E407: Se referă la caragenani obținuți din alge roșii naturale, care sunt supuși unui proces de extracție și purificare pentru a obține aditivul.

E407a: Se referă la caragenanul semisintetic, care este derivat din caragenan natural, dar care a fost supus unui proces de modificare chimică pentru a-și îmbunătăți proprietățile funcționale.

Cercetarea franceză, în acest caz, a evidențiat faptul că un consum abundent de acești agenți de gelifiere poate crește riscul de a dezvolta cancer de sân, în special cu 32%.

Aceste aditivi pot fi găsiți într-o varietate de alimente:

Produse lactate: Iaurt, înghețată, lapte aromatizat, deserturi lactate.

Băuturi: Băuturi lactate, smoothie-uri, băuturi din soia, băuturi vegetale și unele băuturi alcoolice.

Alimente procesate: Mezeluri, produse din carne procesată, supe la conservă, sosuri pentru salate, sosuri de roșii și piureuri de legume ambalate.

Dulciuri și deserturi: Jeleuri, budinci, clătite, creme, bomboane și produse de patiserie precum prăjituri și biscuiți.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel