Apa potabilă din Franţa, contaminată în mare parte cu reziduuri ale unui fungicid interzis

Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Apa potabilă din Franţa este în mare parte contaminată cu reziduuri ale unui fungicid interzis de câţiva ani, semn al persistenţei în mediu a urmelor de pesticide chiar şi mult timp după încetarea utilizării acestora, se arată într-un raport al unui organism oficial publicat joi.


Agenţia Naţională de Securitate Sanitară din Franţa (ANSES) a studiat probe de apă din toată ţara, inclusiv din teritoriile de peste mări, pentru depistarea a 157 de pesticide şi metaboliţii acestora, adică componente provenite din degradarea lor.

"Din cei 157 de compuşi căutaţi, 89 au fost cuantificaţi cel puţin o dată în apa brută şi 77 în apa tratată", a precizat ANSES.

Un caz a atras în mod special atenţia experţilor: metabolitul clorotalonilului R471811 - cel mai frecvent descoperit, "în mai mult de una din două probe" - care conduce la depăşirea limitei de calitate "în mai mult de una din trei probe".

Acest metabolit provine din degradarea în mediu a clorotalonilului, un fungicid care este interzis în Franţa din 2020.

"Aceste rezultate arată că, în funcţie de proprietăţile lor, anumiţi metaboliţi ai pesticidelor pot rămâne prezenţi în mediu câţiva ani după interzicerea substanţei active din care provin", conchide ANSES.

Comisia Europeană nu a reînnoit în 2019 autorizaţia pentru clorotalonil, comercializat de compania germană Syngenta, iar Franţa a obţinut o perioadă de graţie până în mai 2020 pentru eliminarea stocurilor de produs.

Bruxellesul a subliniat apoi că "a fost imposibil până în prezent să se stabilească că prezenţa metaboliţilor clorotalonilului în apele subterane nu va avea efecte dăunătoare asupra sănătăţii umane".

Comisia a citat concluziile Autorităţii Europene pentru Siguranţă Alimentară (EFSA), care a estimat că clorotalonilul "ar trebui clasificat ca agent cancerigen de categoria 1B", adică presupus a avea potenţial cancerigen pentru oameni.

ANSES a preluat acest argument într-o notă de anul trecut, amintind că studiile asupra clorotalonilului au identificat "tumori renale la şobolani şi şoareci".



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel