Anxietatea, de la stare de spirit normală, la boală. Când trebuie să tragi un semnal de alarmă și cum faci diferența dintre cele două

Data publicării:
 Dr. Valentin Matei, captură video Youtube, Liana Stanciu
Descriere foto:  Dr. Valentin Matei, captură video Youtube, Liana Stanciu

Dr. Valentin Matei a vorbit despre cele mai întâlnite boli ale secolului în care trăim.

Se știe faptul că depresia a devenit boala secolului, din ce în ce mai multe persoane confruntându-se cu ea. Pe lângă aceasta însă, se mai adaugă și anxietatea, care, de asemenea, lovește extrem de mulți indivizi. Cu toate acestea, puține sunt persoanele care reușesc să facă diferența dintre cele două și care știu exact pentru ce tip de ajutor să opteze, motiv pentru care unii oameni ajung să se trateze diferit sau să creadă că diagnosticul lor este altul, mulți ajungând chiar să se autodiagnosticheze. Astfel, Dr. Valentin Matei a dezvăluit concret ce este anxietatea și care este momentul ce ar trebui să-ți dea de gândit. 

„Încerc să fac diferența între anxietate și boală. Anxietatea normală este când eu vin la dumneavoastră. Nu vin în fiecare zi la televiziune, cu toții e normal să o avem, definiția este că atunci când am ceva care e atât de mult încât mă invalidează. Dacă eu vă zic că am fost supărat că mi-am lovit un pic mașina, sunt trist o zi două. Dacă mi-am lovit mașina și nu mai ies din casă, nu mai mănânc, iar asta durează două zile, asta e patologie, sunt doi poli extremi.”, a dezvăluit  Dr. Valentin Matei în cadrul unui podcast. 

Citește și: Cele patru categorii de persoane care nu ar trebui să consume cafea

Motivul pentru care la unele persoane anxietatea este mai vizibilă

În continuare, specialistul a dezvăluit motivul pentru care la anumite persoane anxietatea se reflectă sub forma unei boli mai severe și nu doar ca o simplă stare de spirit, care este trecătoare.

„De obicei, sunt afectate funcții pe care le folosim în mod obișnuit. Anxietatea are un mod adaptativ, circuite în cap care sunt răspunzătoare de emoțiile noastre. Ele funcționează într-un anumit fel, iar la cel care funcționează normal, se descurcă în mare parte, cei mai mulți sunt „normali” din punctul acesta de vedere. Dar mai sunt persoane la care circuitele care ghidează emoțiile nu funcționează la fel de bine, iar creierul nu-i mai manageriază emoțiile la fel de bine.”, mai spune acesta.

VEZI și: Fructele cu cel mai scăzut conținut de zahăr. Au și beneficii importante pentru sănătate

Cum ajung oamenii să se vindece de demență

O altă boală cunoscută a secolului în care trăim mai este și demența, spune specialistul. Cu toate acestea, partea cea mai bună este că acest diagnostic a început să fie din ce în ce mai prevenit de mulți oameni, care urmează câteva reguli stricte.

„O să vă dau un exemplu unde s-a reușit în lumea occidentală asta, în demență. Cu cât ești mai bătrân, cu atât ai șanse mai mari să faci demență. Sunt foarte mulți factori de risc, pe lângă cei biologici. De exemplu, dacă ești supraponderal, e factor de risc, dacă ai depresie, e factor de risc. Noi știind asta, au început să fie niște măsuri, oamenii au început să se miște mai mult și a început să scadă rata de demență, pentru că acești factori sunt mai controlați. Dacă ducem o viață mai sănătoasă, se pot opri aceste lucruri.”, mai spune el.

VEZI și: De ce trebuie să mănânci zilnic ciocolată neagră. Florentina Opriș: „Conține acele substanțe de care tu ai nevoie”

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel