ANM. METEO. Cod portocaliu de caniculă în cinci judeţe din vest şi sud-vest şi Cod galben în aproape toată ţara

Data publicării:
Meteo, foto Unsplash/ sursa Herbet Goetsch
Descriere foto: Meteo, foto Unsplash/ sursa Herbet Goetsch

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic ridicat valabilă, luni, în judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Dolj, unde temperaturile vor urca până la 41 de grade Celsius.

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU INTERVALUL 16.08.2021 ORA 10:00 - 18.08.2021 ORA 10:00 ZONA MUNICIPIULUI BUCUREȘTI
16.08.2021 ORA 10:00 - 17.08.2021 ORA 09:00


Vremea va fi caniculară, cu disconfort termic accentuat îndeosebi în orele după-amiezii când indicele temperaturăumezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă va fi de 35...37 de grade, iar cea minimă de 17...19 grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla în general slab.


Canicula şi disconfortul termic accentuat vor persista, astfel că temperatura maximă se va situa în jurul a 37 de grade.


Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla în general slab. Spre sfârșitul intervalului, temporar cerul se va înnora și va crește probabilitatea pentru fenomene specifice instabilității atmosferice. Minima termică va fi de 17... 20 de grade.


Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentele informații meteorologice, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice. 


AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN


Valul de căldură se va intensifica și va cuprinde cea mai mare parte a țării. Local va fi caniculă, disconfortul termic se va accentua, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse frecvent între 34 și 37 de grade.


COD PORTOCALIU


În județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj temperaturile maxime se vor situa între 38 şi 40 de grade, iar în sud-vestul Olteniei, izolat se vor atinge 41 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade.

 

În intervalul menționat, în zona Carpaților Orientali, Maramureș și în nordul Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse care vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25...40 l/mp.


Valul de căldură va persista în sudul, centrul și estul țării, disconfortul termic va fi în continuare accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități. Va fi caniculă în Oltenia, Muntenia, local în Moldova, vestul Dobrogei și sudul Transilvaniei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse frecvent între 34 și 37 de grade.


În județele Dolj, Olt, Teleorman și Giurgiu temperaturile maxime se vor situa între 38 şi 40 de grade.


Disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.


În intervalul menționat vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin intensificări ale vântului cu viteze, în general, de 60...80 km/h, pe alocuri vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină.


Aceste fenomene se vor semnala pe parcursul zilei de marți (17 august) în regiunile vestice, centrale și nordice, iar în noaptea de marți spre miercuri (17/18 august) îndeosebi în Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei și local în Oltenia și nord-vestul Munteniei.


În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25...40 l/mp și izolat 50...60 l/mp.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Vremea


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel