ANM: Ger şi temperaturi negative în această săptămână, în întreaga ţară; de sâmbătă, vremea se încălzeşte

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Alex Plesovskich
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Alex Plesovskich

Vremea va fi geroasă la nivelul întregii ţări, pe parcursul acestei săptămâni, însă din weekend regimul termic va intra într-un proces de încălzire, cu valori termice chiar şi peste cele normale pentru perioada din calendar, iar precipitaţii se vor semnala în special după jumătatea lunii februarie, reiese din prognoza publicată, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă pentru intervalul 6 - 19 februarie.

În Banat, până spre finalul primei săptămâni, va persista valul de frig, cu valori termice care se vor situa chiar sub cele specifice pentru luna februarie; astfel media temperaturilor maxime va fi de 0 - 4 grade, iar a minimelor de la -9 la -5 grade, în unele nopţi fiind local ger (în jurul a -10 grade), cu precădere în zona depresionară din sudul regiunii. Începând din 11 februarie, vremea va intra într-un proces de încălzire determinând la început un regim termic apropiat de normal, iar în cea de-a doua săptămână valori peste cele obişnuite perioadei, cu 8 - 11 grade, ziua, şi între -3 şi 2 grade, noaptea, mediat regional. Deficitul pluviometric va fi semnificativ, probabilitatea pentru precipitaţii fiind mai ridicată doar în ultimele zile din intervalul de referinţă.

În Crişana, în prima săptămână, valul de frig va persista şi se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime cuprinse între -3 grade şi un grad, respectiv minime ce vor oscila între -15 şi -8 grade, valori mult mai mici decât normal chiar şi pentru luna februarie. Ulterior, vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel că după data de 13 februarie va deveni apropiată, iar apoi uşor mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă din an, cu valori de 5 - 9 grade, pe timpul zilei, şi de la -4 la 2 grade, noaptea. Deficitul pluviometric va fi semnificativ în mare parte a intervalului de referinţă, probabilitatea pentru precipitaţii fiind mai ridicată doar după data de 15 februarie.

În Transilvania, valul de frig va fi persistent pe parcursul primei săptămâni, când se vor înregistra, în medie, valori maxime ale temperaturii aerului între -5 şi -2 grade, iar nopţile şi dimineţile vor fi geroase, cu minime de la -18 la -9 grade, izolat chiar mai mici în special în depresiuni. După data de 13 februarie, vremea va fi în încălzire treptată, devenind normală pentru perioada din an,
apoi chiar uşor mai caldă, cu temperaturi ce vor ajunge ziua la o medie regională de 4 - 7 grade şi vor coborî între -5 şi -2 grade, pe timpul nopţilor. Regimul pluviometric va fi în general deficitar. În primele zile şi posibil în jurul datei de 12 februarie doar izolat vor fi ninsori slabe, iar probabilitatea pentru precipitaţii locale va creşte după data de 16 februarie.

În Maramureş, frigul va persista pe parcursul primei săptămâni, când se vor înregistra, în medie, valori maxime ale temperaturii aerului între -2 şi 2 grade şi nopţile vor fi local geroase, cu minime între -15 şi -9 grade, izolat chiar mai scăzute. După data de 12 februarie, vremea va intra într-un proces de încălzire, devenind normală pentru perioada din an, apoi chiar uşor mai caldă înorele amiezelor când media regională va fi de 5 - 7 grade, iar minimele se vor situa în general în ecartul -4 până la -2 grade. Din punct de vedere pluviometric, acesta va fi deficitar în prima parte a intervalului de referinţă, cu probabilitate pentru precipitaţii slabe în perioada 11 - 12 februarie. Precipitaţii pe spaţii mai extinse vor fi posibile după data de 16 februarie.

În Moldova, până spre finalul primei săptămâni, valul de frig va persista, astfel că se vor înregistra maxime termice între -3 şi 2 grade, iar nopţile vor fi local geroase, cu temperaturi minime în medie ce vor oscila între -14 şi.-8 grade. Începând din 12 februarie, vremea se va încălzi treptat, devenind chiar uşor mai caldă decât normal la mijlocul lunii februarie, în special în orele amiezelor când vor fi 6 - 9 grade, iar în cursul nopţilor temperatura aerului va coborî la valori de la -4 şi zero grade, mediat regional. Regimul pluviometric va fi în general deficitar; în primele zile şi în jurul datei de 11 februarie pe spaţii mici, trecător, vor fi ninsori slabe, iar probabilitatea pentru precipitaţii va fi în creştere după data de 16 februarie.

În Dobrogea, în prima săptămână, valul de frig va persista şi se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime cuprinse între -2 şi 2 grade, respectiv minime de până la -10 grade, valori mult mai mici decât normal chiar şi pentru luna februarie, senzaţia de frig fiind amplificată în primele zile şi de vântul mai intens. Ulterior, este estimată o încălzire semnificativă a vremii, astfel că după data de 13 februarie va deveni mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă din an, cu valori de 7 - 11 grade, ziua, şi între -2 şi 3 grade, noaptea. Regimul pluviometric va fi deficitar; în primele zile pe spaţii mici trecător vor fi ninsori slabe, iar probabilitatea pentru precipitaţii va fi în creştere după data de 16 februarie.

În Muntenia, valul de frig va persista până spre sfârşitul primei săptămâni, astfel că se vor înregistra maxime termice între -2 şi 3 grade, iar nopţile vor fi local geroase, cu temperaturi minime în medie de la -13 la -7 grade. Începând din 12 februarie, vremea se va încălzi treptat, dar semnificativ, devenind chiar mai caldă decât normal la mijlocul lunii februarie, în special în orele amiezelor când sunt estimate valori de 7 - 11 grade, iar în cursul nopţilor temperatura aerului va coborî până la -4 grade, mediat regional. În primele zile ale intervalului de prognoză, pe spaţii mici, trecător, va fulgui, iar probabilitatea pentru precipitaţii va fi în creştere doar în ultimele zile ale intervalului de referinţă.

În Oltenia, până spre finalul primei săptămâni, valul de frig va persista şi se vor înregistra maxime termice de la -1 la 3 grade, în timp ce nopţile vor fi local geroase, cu temperaturi minime în medie cuprinse între -14 şi -8 grade. Din 12 februarie, vremea se va încălzi treptat şi va deveni chiar uşor mai caldă decât normalul perioadei, la mijlocul lunii februarie, în special în orele amiezelor când sunt estimate valori de 6 - 10 grade. În cursul nopţilor, temperatura aerului va coborî spre -4 grade, mediat regional. Deficitul pluviometric va fi semnificativ în mare parte a intervalului de referinţă, probabilitatea pentru precipitaţii fiind mai ridicată doar după data de 15 februarie.

La munte, valul de frig persistent de la începutul intervalului va aduce temperaturi sub pragul gerului în special în cursul nopţilor. Astfel, se vor consemna valori maxime între -12 şi -8 grade şi minime ce vor ajunge şi la -20 de grade, în medie. Începând din 11 februarie, vremea va intra într-un proces de încălzire, ce se va resimţi la început mai ales la valorile diurne, determinând un regim termic apropiat de normal, iar la mijlocul lunii februarie chiar uşor peste cel specific perioadei. În primele zile şi în jurul datei de 12 februarie, pe spaţii mici va ninge în general slab, iar probabilitatea pentru precipitaţii locale va creşte la sfârşitul intervalului, relatează Agerpres. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Vremea


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel