ANM a anunțat zonele în care va ninge în acest weekend. ”Să fim pregătiți pentru ce înseamnă o iarnă normală în România”

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Filip Bunkens
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Filip Bunkens

Gabriela Băncilă (ANM) a spus cum va fi vremea în perioada următoare.

„Sperăm ca ninsorile din Capitală să se lase așteptate. Este adevărat că există soluții ale unor modele numerice care zilele trecute promiteau precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare în partea de sud a țării, însă, în mod concret, o analiză a celor mai recente date pe care le avem la dispoziție indică faptul că probabilitatea de precipitații sub formă de ninsoare este mai mare în partea de nord a Carpaților Orientali, mâine noapte, când și în zona limitrofă, zona mai joasă de relief a acestora, adică partea de nord a Moldovei, nu este exclus ca nici în zona depresionară a Maramureșului, să își facă apariția precipitațiile sub formă de lapoviță și ninsoare”, a spus, joi, Gabriela Băncilă.

„Mai precis, ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare pentru că în tot acest interval, și prin asta înțeleg sfârșitul de săptămână și începutul săptămânii următoare, sisteme noroase succesive asociate unor cicloni mediteraneeni care vor traversa țara noastră concomitent cu pătrunderea unei mase de aer mai rece dinspre nordul continentului, iar această pătrundere de aer rece se va resimți în special în zona Moldovei, zonă în care este cel mai probabil ca la începutul săptămânii următoare să asistăm la apariția acestor precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare și în zonele mai joase de relief. Cred că trebuie să fim pregătiți pentru ceea ce înseamnă o iarnă normală în România. Pentru că o iarnă normală în România înseamnă și perioade cu ger, și perioadă cu ninsori, ninsori asociate cu vânt, adică viscol, o iarnă normală în România înseamnă și perioade în care să avem pătrunderi de aer mai cald după ce în prealabil a existat o masă de aer rece staționară și deci apariția poleiului.

Cu alte cuvinte, aceste elemente, și anume viscolul, perioadele cu vreme geroasă și alte fenomene specifice sezonului rece în zona României, raportând unele caracteristici climatice, sunt fenomene cât se poate de normale pentru care trebuie să fim pregătiți”, a spus, la Antena 3 CNN, Gabriela Băncilă.

Citește continuarea pe DC NEWSGoogle News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Vremea


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience