Animalele de companie pot să moară din cauza petardelor și artificiilor. Andrei Tutuneanu, medic veterinar, a explicat cum le protejăm în noaptea de Revelion / EXCLUSIV

Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Freepik
EXCLUSIV
Descriere foto: Sursă foto: Freepik

Andrei Tutuneanu, medic veterinar, a fost invitat în cadrul emisiunii „Interviurile Spectacola și DC News”, unde a explicat cum protejăm animalele în noaptea de revelion de petarde și focul de artificii.

Noaptea dintre ani este poate cea mai dificilă pentru animalele noastre de companie. Petardele și focurile de artificii le fac să treacă printre cele mai grele momente din cauza zgomotelor extrem de puternice pe care le produc. Ele le pot aduce adevărate traume animalelor de companie, iar în cel mai rău caz le pot provoca chiar şi moartea.

Cum protejăm animalele în noaptea de Revelion de petarde și focul de artificii

Andrei Tutuneanu, medic veterinar, a spus în cadrul emisiunii „Interviurile Spectacola și DC News” cum ne putem proteja animalele de companie în noaptea de Revelion de petarde și focul de artificii.

„Trebuie să îți cunoști câinele. Cu toții trebuie să trecem printr-o experiență inițială și după aceea începi să te pregătești pentru următoarele. Dacă l-ai văzut de mic că îi este frică de fulgere și face urât la furtuni, atunci ar trebui să începi să te pregătești pentru Revelion. Asta înseamnă că te apuci să lucrezi cu câinele.

Începi să pui în casă diferite zgomote de fundal, de artificii și le dai foarte încet. Aceste sunete merg pe fundal în timp ce tu lucrezi cu câinele, te joci cu el sau faci ceva în casă. Dacă vezi că tolerează, atunci dai sunetul puțin mai tare. Dacă ai urcat volumul și el începe să se panicheze, atunci îl dai puțin mai încet. Trebuie să faci asta în timp. Nu este o chestie care se întâmplă de azi pe mâine. Este o chestie pe care  poți să o faci în timp și astfel îți obișnuiești câinele să nu mai facă rău la zgomote de fundal, la zgomote puternice. Astfel el se obișnuiește și vede că nu se întâmplă nimic. Dar acest proces este de durată, trebuie să-l faci în timp”, a precizat Andrei Tutuneanu, medic veterinar, în cadrul emisiunii „Interviurile Spectacola și DC News”.

„În seara de Revelion încearcă să tragi jaluzelele. Dacă limitezi din lumină, atunci ai putea să-l ajuți”

Andrei Tutuneanu recomandă ca în noaptea dintre ani, jaluzelele să fie trase la geam, astfel încât lumina artificiilor să nu poată pătrunde în casa, ca animalul să se sperie. În timpul spectacolului de artificii, este indicat să oferiți câinelui mâncare pentru a-l distrage de la zgomotele exterioare.

„În seara de Revelion încearcă să tragi jaluzelele. Dacă limitezi din lumină, atunci ai putea să-l ajuți. De asemenea, scoate-l afară în ziua aia, obosește-l bine înainte să se ajungă la artificii. Dacă el e suficient de obosit s-ar putea să nu se mai panicheze. În timpul spectacolului de artificii este recomandat să dăm câinilor mâncare. O mâncare bună s-ar putea să-l facă să nu se mai gândească. Totodată, le putem face un loc comod unde să se ascundă. De obicei, câinii și pisicile au în casă un loc în care se ascund. Acolo îi poți duce încă 3 pături astfel încât să se bage între ele.

Dacă ai jucării cu care să poată să interacționeze sau e foarte calic, să zic așa, sau interacționează bine la mâncare, atunci dă-i mâncare astfel încât să-l ții ocupat cu mâncare în locul lui sigur și acolo s-ar putea să stea mai bine, să treacă mai ușor peste. Poți să mai pui în casă un zgomot de fundal, altceva care să mai acopere un pic din focurile de artificii de afară. Există niște veste care îl țin puțin strâns și în momentul în care simte un pic de presiune pe el se simte un pic mai sigur”, a declarat Andrei Tutuneanu, medic veterinar, în cadrul emisiunii „Interviurile Spectacola și DC News”.

Cât despre animalele care stau afară, Andrei Tutuneanu, medic veterinar, a spus: „Și afară există un loc. Fă-i cușca cât mai antifonată, bagă-i mai multe pături în cușcă. La fel, dă-i de mâncare. Dacă știi că ai un câine foarte anxios, atunci trebuie să mergi cu el la veterinar, să vezi dacă există vreo variantă medicamentoasă sau vreun supliment care să-l mai poată relaxa, dar nu încurajez proprietarii să le dea ceva doar de dragul de a le da, pentru că orice medicament are și un efect secundar și trebuie să găsești balanța între ele și de aceea este important să știi ce are câinele, dacă are o problemă, dacă se întâmplă ceva cu el și în funcție de asta să-ți alegi ce ai nevoie”, a spus Andrei Tutuneanu, medic veterinar, în cadrul emisiunii „Interviurile Spectacola și DC News”.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel