Angelina Cozma oferă cel mai bun sfat pentru o digestie optimă: „Toți mâncăm, dar puțini ne hrănim!”

Data publicării:
foto: Youtube/podcast Vorba lui Jorge
Descriere foto: foto: Youtube/podcast Vorba lui Jorge

Angelina Cozma oferă informații despre cum putem avea o digestie corectă și cum ne putem regla ritmul circadian, pentru a nu ne mai simți obosiți în plină zi.

Angelina Cozma, absolventă a Nutrition Science Stanford Center for Health Education, aduce în atenție, în cadrul podcastului „Vorba lu' Jorge”, o perspectivă ușor diferită, în ceea ce privește modul în care ne hrănim și ne luăm energia pentru activitățile de zi cu zi.

„Nutriția nu este doar despre mâncare. Toți mâncăm, dar puțini ne hrănim”

Potrivit acesteia, observarea stării de sănătate a unei persoane îi poate oferi indicii despre starea nutrițională și calitatea vieții acesteia. Mai mult decât atât, Angelina Cozma subliniază faptul că nutriția nu se limitează doar la ceea ce mâncăm, ci include și alte aspecte esențiale ale vieții, precum somnul, relațiile interpersonale și echilibrul emoțional.

„Trăim într-o epocă în care este atât de agresivă această lipsă de minerale, încât eu doar mă uit la cum arată omul și cât de stresat este și cum își trăiește viața și îmi dau seama din start cum stau lucrurile. 

Nutriția nu este doar despre mâncare. Toți mâncăm, dar puțini ne hrănim. Hrana înseamnă, atât alimentație, somn, soare, relații, împlinire personală, cât și dorința de a începe să trăim în iubire sau cum spuneau bunicile noastre, în credință”, a spus Angelina Cozma.

Angelina Cozma explică legătura dintre mâncare și informație. Aceasta explică despre cum iecare aliment pe care îl consumăm transmite un mesaj complex către celulele noastre, furnizându-le informații vitale despre mediul înconjurător și despre nevoile organismului. Aastfel, alimentele ne pot influența foarte mult stările pe care le avem pe timp de zi, pot fi chiar cauza pentru care ne simțim obosiți.

„Mâncarea nu este doar despre calorii. Mâncarea este și energie, și informație. Leguma sau fructul pe care îl alegi duce în fiecare dintre celulele corpului tău o informație despre soare, despre lumină, despre fotosinteză, despre tot ceea ce ne înconjoară. Îi spune corpului tău în ce anotimp te afli, de câtă vitamina D ai parte. Totul este într-un circuit atât de frumos și conectat cu natura, iar noi nu putem să ne separăm de natură. Suntem parte din natură”, mai spune aceasta.

„Ceea ce nouă ne lipsește nouă, ca generație evoluată, ocupată și stresată este ritmul circadian”

Angelina Cozma atrage atenția asupra importanței ritmului circadian. Ritmul circadian, influențat de ciclul zi-noapte și de expunerea la lumină solară, reglează funcțiile biologice ale organismului, iar ignorarea sa poate duce la dezechilibre și la apariția unor probleme de sănătate. La fel ca alimentele, cum ne setăm ritmul circadian ne poate influența întreaga zi și poate fi motivul pentru care la ora 12 simțim că ne apropiem de ora de culcare.

„Ceea ce nouă ne lipsește ca generație evoluată, ocupată și stresată este ritmul circadian. Ritmul circadian, care este fundamentul sănătății noastre. Toate ființele vii după această lume trăiesc de pe un ritm, care depinde de soare.

Atunci când răsare și avem parte de lumina roșie, se transmite către creier. Dacă tu te trezești și iei telefonul, în momentul în care te trezești, lumina telefonului dă informații creierului tău că este după-amiază, iar apoi ne punem întrebarea de ce suntem obosiți, stresați după ora 12.

Pentru că corpului nostru i-a fost livrată o informație greșită. În momentul în care te trezești, îți setezi, practic, ritmul circadian. Primul lucru pe care îl faci este să te uiți spre cer, să te uiți spre soare. Asta e hrana principală pe care creierul tău o consumă”, a explicat Angelina Cozma.

Cel mai bun sfat de digestie: „Să-ți prepari propria ta mâncare”

Atunci când ne pregătim propriile mâncăruri, suntem implicați activ în întregul proces, de la selectarea ingredientelor până la gătirea și servirea preparatelor. Potrivit Angelinei Cozma, acest lucru ne permite să fim mai conștienți de ceea ce consumăm.

„Știi care este cel mai bun sfat de digestie pe care pot să ți-l dau? Este să-ți prepari propria ta mâncare, pentru că miroși, vezi, începi să secreți enzime și automat se digeră mâncarea mult mai bine”, a încheiat Angelina Cozma.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Ana-Maria Bugiu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel