André Wilms, actor fetiş al regizorului Aki Kaurismäki, a murit la vârsta de 74 de ani

Data publicării:
Lumânare, foto Unsplash/ autor: Zae Zhu
Descriere foto: Lumânare, foto Unsplash/ autor: Zae Zhu

Actorul francez Andre Wilms, cunoscut pe plan internaţional datorită numeroaselor sale colaborări cu regizorul finlandez Aki Kaurismaki, inclusiv la filme precum "Le Havre" şi "The Other Side of Hope", a murit miercuri la vârsta de 74 de ani.

Cauza morţii sale, care s-a produs într-un spital din Paris, nu a fost comunicată de familia artistului, a precizat agentul de presă Sebastien Perrolat. Andre Wilms îşi dăduse acordul pentru mai multe angajamente în perioada următoare, a adăugat Sebastien Perrolat.

Actor de teatru şi film, precum şi regizor de teatru, Andre Wilms a devenit cunoscut publicului larg după ce a interpretat personajul Le Quesnoy în "La Vie Est Un Long Fleuve Tranquille" (1988), filmul de debut şi totodată primul succes de casă al cineastului francez Etienne Chatiliez, apoi cinefililor din lumea întreagă datorită rolurilor sale din filmele tragicomice regizate de Aki Kaurismaki.

Cei doi artişti au colaborat la lungmetrajele "La Vie de Boheme" (1992), "Leningrad Cowboys Meet Moses" (1994), "Juha" (1999), "Le Havre" (2011) şi "The Other Side of Hope" (2017).

Aceste producţii sunt filme marcate de personaje inedite şi dialoguri poetice, presărate cu o doză de tandreţe. În "Le Havre", Andre Wilms era un lustruitor de pantofi, care îi întinde o mână de ajutor unui tânăr african fără documente legale. Filmul a fost recompensat cu premiul Louis-Delluc în 2011, notează Agerpres. 

"The Other Side of Hope" a prezentat întâlnirea dintre un imigrant sirian ajuns împotriva voinţei sale în Finlanda şi proprietarul unui restaurant despărţit de soţia lui alcoolică.

Andre Wilms obişnuia să râdă atunci când jurnaliştii îl întrebau despre funcţionarea unui platou de filmare în care regizorul nu vorbeşte limba actorului din rolul principal: "Marii regizori nu au nevoie să vorbească! El îmi spunea: 'Play like an old gentleman' ('Joacă precum un gentleman bătrân'). Să nu alergi. Să nu dai nimic pe jos. Toată lumea aleargă în filmele de azi'".

"Aki este unul dintre rarii regizori care nu îi consideră pe actori nişte analfabeţi, deşi există mulţi care sunt astfel", a adăugat starul francez.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel