Alergiile de primăvară. Cauze, simptome și tratament. Dr. Rareș Simu: Nu este indicat să se facă tratamente după ureche

Data publicării:
Sursa foto: pexels.com
EXCLUSIV
Descriere foto: Sursa foto: pexels.com

Alergiile de primăvară au început să apară odată cu venirea căldurii. Dr. Rareș Simu, alergolog, a explicat, în exclusivitate pentru Spectacola, ce trebuie să facem în cazul în care avem de-a face cu o astfel de alergie și cum ne tratăm.

Primăvara este anotimpul așteptat de toată lumea, pentru că înverzește, în sfârșit, toată natura. Totuși, înflorirea arborilor vine la pachet și cu aspecte mai puțin plăcute: apariția alergiilor. Doctorul Rareș Simu, alergolog, a explicat, în exclusivitate pentru Spectacola, care sunt principalii arbori, ce duc la apariția alergiilor, care sunt simptomele ce trebuie să ne tragă un semnal de alarmă, dar și cum tratăm alergiile.

"Cauzele acestor alergii sunt, în principu, polenurile, care încep să apară în perioada asta: polenurile de arbor și polenurile de graminee. Este un tip de graminee care începe să polenizeze chiar din martie sau aprilie, după care din mai, iunie și până în iulie. Polenul de arbori începe chiar din februarie și ține până în aprilie-mai. Arborii care polenizează din februarie, martie sunt: alunul, arinul, salcia, după care vine polenul de arbori, care polenizează mai târziu: mesteacănul, ulmul, salcâmul, plopul.", a explicat Dr. Rareș Simu, alergolog, pentru Spectacola.

Care sunt simptomele alergiilor

Specialistul ne-a explicat și faptul că există mai multe simptome, care ne pot trage un semnal de alarmă. Acestea se pot manifesta la nivelul ochilor, nasului sau chiar la plămâni, în funcție de gradul ridicat al inflamației.

"Alergiile la polenuri se pot manifesta la nivelul căilor respiratorii, nasului, plămânilor, în principal. Prin contactul cu ceste polenuri, la care există o sensibilizare, adică pacientul are alergie, apare o inflamație a mucoasei respiratorii, la contactul cu acel tip de polen la care pacientul este alergic. Această inflamație dă principalele simptome. De exemplu, la nivelul mucoasei nazale apar secreții, apare strănutul repetitiv, mâncărimea la nivelul nasului, la nivelul cerului gurii sau la nivelul urechilor și apare senzația de înfundare nazală. Pacientul respiră greu pe nas din cauza inflamației mucoase, pentru că aerul nu mai poate intra suficient pe nas. 

Acestea au și consecințe legate de posibila diminuare a mirosului sau chiar dispariția mirosului, în funcție de gradul de inflamație a mucoasei. Dacă  inflamația apare mai jos, la nivelul mucoasei respiratorii, atunci pot să apară manifestările astmului, care se manifestă prin tuse, senzație de respirație dificilă și printr-un zgomot specific, care apare la acea respirație șuierătoare. Dacă există și o sensibilitate la nivelul conjunctivei, deci la nivelul ochilor, atunci apar manifestările conjunctivitei, respectiv roșeața ochilor, mâncărime și lăcrimare excesivă. Aceste manifestări, mai ales cele de rinită, adică inflamația mucoasei nazale, pot să fie confundate, în multe cazuri, cu episoade de răceală. Trebuie făcută o analiză foarte amănunțită, pentru a vedea dacă pacienții au aceste simptome repetitiv, în fiecare an, în aceeași perioadă.", a explicat specialistul.

Cum ne tratăm de alergii

Doctorul a explicat că, în principiu, există două tipuri de tratament. De asemenea, acesta trage un semnal de alarmă și recomandă oamenilor să meargă la spital, să ceară sfatul specialistului și nu să se trateze acasă, pentru că asta poate duce la anumite consecințe mai grave.

"Tratamentul se adresează bolii alergice, și nu alergiei în general. Alergia practic nu are un tratament cu care pacientul poate să se vindece de alergie. Există tratamente care poate ține sub control bolile alergice, respectiv rinita, conjunctivita sau astmul sau există tratamente care pot să ducă să vindece aceste boli, dar pacientul rămâne, în continuare, alergic. Deci, vorbim despre două tipuri de tratament: tratamentul simptomatic, care se adresează manifestărilor pe care le are pacientul și tratamentul de fond, cauzal, adică de desensibilizare, adică se administrează anumite preparate standardizate din polenul la care pacientul este alergic. Nu este indicat să se facă tratamente cu polen după ureche, pentru că acestea pot avea reacții adverse foarte grave, unele chiar până la șoc anafilactic. 

Tratamentul  standardizat trebuie condus de un specialist și acesta este singurul tratament care poate să vindece rinita sau conjunctivita alergică. Dacă pacientul face un tratament susținut de desensibilizare, așa numita imunoterapie specifică, atunci poate începe că nu mai aibă simptome, cel puțin o perioadă 10 ani, după ce face acel tratament, uneori chiar toată viața nu mai există probleme. Acest tratament durează între 3 și 5 ani și se începe obligatoriu cu minim 3 luni înainte de apariția polenului, la care pacientul este alergic. 

Tratamentele simptomatice se pot face în timpul sezonului. Se administrează tratamente care să țină sub control pacientul,  precum tratamentele antihistaminice, în care se administrează intern, pe cale orală medicamente, care blochează reacția declanșată de alergen. Acestea sunt tratamentele cele mai ușoare. Pentru rinită se administrează picături intranazal, iar pentru astm sunt anumite șpray-uri.", a încheiat el.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel