Alec Baldwin se luptă de 20 de ani cu boala Lyme, după ce a fost mușcat de o căpușă

Data actualizării: | Data publicării:
Alec Baldwin, foto Instagram
Descriere foto: Alec Baldwin, foto Instagram

Alec Baldwin a dezvăluit că se luptă cu simptomele bolii Lyme de 20 de ani.

Alec Baldwin visează să se bucure de o vară în aer liber fără să se teamă de boala Lyme. Dar, după ce a fost mușcat de o căpușă în urmă cu 20 de ani și s-a luptat cu simptomele ale acestei afecțiuni, nu poate scăpa de anxietate.


Starul  a vorbit recent despre experiența sa cu această boală în cadrul podcastului Hypochondriactor, găzduit de Sean Hayes și Priyanka Wali, M.D, asta după ce, în 2011, într-un interviu acordat ziarului The New York Times, actorul dezvăluia că a fost diagnosticat cu această boală.

"Cred că am fost mușcat de două ori și probabil că am avut-o de patru ori pe parcursul a cinci ani în care a revenit exact în același timp", a explicat el. De fiecare dată, el spune că a fost țintuit la pat cu transpirații reci, dureri articulare și o stare de epuizare.


"În luna august a unei veri, stăteam noaptea pe veranda prietenului meu și era o seară răcoroasă - nu era foarte cald- și am simțit literalmente un val care mi-a trecut pe spate și pe umeri și m-a învăluit ca un fel de răcoare și am fost atacat. A venit ca și cum cineva a pocnit din degete și m-a vrăjit", și-a amintit actorul. Iar simptomele au revenit în verile următoare.

"Am avut simptomele în luna august a fiecărui an", a spus el. "Am fost mușcat, apoi am avut din nou simptomele în următorul an și am fost mușcat din nou. Și au continuat să revină". El a adăugat că și astăzi are ocazional dureri articulare "inexplicabile".

 

Boala Lyme, cauzată de bacteria B. burgdorferi, răspândită prin mușcătura unei căpușe cu picioare negre infectate, este adesea semnalată printr-o erupție cutanată în formă de „ochi de taur” în locul mușcăturii, dar nu întotdeauna. Simptomele asemănătoare gripei, cum ar fi oboseala, febra, durerile de cap și durerile de corp, sunt, de asemenea, frecvente. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), de obicei este necesar un test de sânge pentru a confirma un diagnostic.

 

În cele mai multe cazuri, simptomele dispar în decurs de trei până la patru săptămâni cu ajutorul antibioticelor. Dar, la aproximativ 10 până la 20% dintre ceilalți, acestea pot persista și reapărea, cunoscut sub numele de sindromul post-tratament al bolii Lyme (PTLDS). În cazul PTLDS, pacienții au fost diagnosticați oficial cu boala Lyme - ceea ce înseamnă că au avut parte de o mușcătură de căpușă sau de erupția cutanată în formă de ochi de taur - și au fost tratați cu antibiotice, dar se luptă cu simptome de lungă durată.

 

Cu toate acestea, Baldwin crede că suferă de Lyme cronic. Aceasta diferă de PTLDS deoarece poate fi folosită pentru a descrie cazurile în care o infecție cu B. burgdorferi nu a fost niciodată diagnosticată oficial, potrivit Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase (NIAID).


Deoarece această definiție este atât de largă, mulți medici nu susțin boala cronică Lyme ca diagnostic.
 "Este super controversat dacă există cu adevărat", a declarat Dr. Wali în cadrul podcastului. 

"Aceasta este cea mai frecventă boală transmisă de căpușe în Statele Unite. Sunt aproape 300.000 de oameni care o iau în fiecare an și apoi mulți dintre aceștia nu se recuperează. Acesta este un fenomen real care există". (CDC a actualizat recent această estimare, care este acum mai aproape de 476.000).

Actorul își protejează și familia

În ciuda scepticismului și a controversei, Alec și soția sa Hilaria nu își asumă niciun risc, mai ales când vine vorba de cei șase copii ai lor. Familia locuiește în Hamptons, New York, unde Alec spune că este "centrul căpușelor" în fiecare vară.

"Atunci când avem o iarnă foarte blândă aici, căpușele sunt și mai răspândite", a explicat el. "Soția mea găsește o căpușă pe unul dintre copiii mei și zice: 'Gata. Sezonul de drumeții s-a terminat'. Ea pune pur și simplu capăt sezonului de drumeții".

Actorul își dorește ca lucrurile să fie altfel. "Vreau ca cei mici să crească făcând diverse activități, bucurându-se în fiecare zi și să nu fie nevoiți să-și petreacă fiecare zi cu noi trecând peste ei cu lupa pentru a ne asigura că nu au căpușe pe corp sau pe câini, dar asta face parte din stilul de viață din locul în care trăiesc", a recunoscut el.

Potrivit People, actorul colaborează cu Bay Area Lyme Foundation pentru a strânge bani pentru cercetarea bolii, în speranța că, într-o zi, va putea obține mai multe răspunsuri.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel