Alcoolul, principala cauză de ciroză în România. Cât alcool ar trebui să bem pe zi. Dr. Anca Trifan: E foarte puțin pentru românul de rând

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Vinicius "amnx" Amano
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Vinicius "amnx" Amano

Consumul de alcool este principala cauză de ciroză în România. Prof. Dr. Anca Trifan, medic gastroenterolog, ne-a explicat cât alcool ar trebui să consumăm pe zi.

Persoanele care au hepatită cronică sunt probabil sfătuite să aibă un stil de viață care protejează ficatul. Cu toate acestea, potrivit medicului gastroenterolog Anca Trifan, principala cauză de ciroză în România este consumul prea mare de alcool.

Consumul excesiv de alcool reprezintă un factor semnificativ în dezvoltarea cirozei hepatice, o afecțiune gravă a ficatului. Alcoolul afectează celulele hepatice, determinând inflamație și acumulare excesivă de grăsime. În timp, această leziune persistentă poate evolua către ciroză, caracterizată prin cicatrizarea țesutului hepatic și pierderea funcției normale.

Ciroza indusă de alcool este adesea asimptomatică în stadiile incipiente, dar pe măsură ce boala progresează, pot apărea simptome precum oboseală, pierdere în greutate și icter.

Citește continuarea pe DC MEDICALGoogle News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel