Alcoolul îți distruge sistemul digestiv: ce ravagii face în organism

Data publicării:
Sursă foto: unsplash, autor Fábio Alves
Descriere foto: Sursă foto: unsplash, autor Fábio Alves

Oricât de mult ne place să-l consumăm când sărbătorim ceva, alcoolul poate face ravagii în corp dacă este consumat în exces.

Consumul frecvent sau în exces de alcool poate avea un impact negativ asupra sănătății generale, inclusiv asupra sistemului digestiv.

Pentru a înțelege efectele negative ale alcoolului asupra sistemului digestiv, trebuie să știți cum funcționează. Metabolismul este procesul prin care alimentele pe care le consumăm sunt transformate în energia necesară celulelor corpului nostru pentru a se dezvolta. Fiecare organ din sistemul digestiv joacă un rol important în asigurarea procesului de absorbție a nutrienților. Prea mult alcool în sistem poate întrerupe buna funcționare și poate duce la probleme de sănătate.

Consumul de alcool irită mai întâi esofagul. Rămâne în stomac o perioadă de timp și afectează producția de acid gastric. Acest acid gastric este necesar pentru a distruge bacteriile dăunătoare și pentru a ne digera alimentele. Cu toate acestea, alcoolul inhibă producția de acid gastric, permițând bacteriilor dăunătoare să colonizeze intestinul subțire. De asemenea, afectează mucoasa gastrică (stratul de mucoasă a stomacului, care conține glandele și gropile gastrice), provocând leziuni și inflamații. Acest lucru poate încetini timpul de tranzit gastric al alimentelor și alcoolului, ducând la balonare sau gastrită.

Alimentele nedigerate ajung în intestinul gros și apoi sunt excretate din organism. Alcoolul ajunge în intestinul gros prin sânge, unde poate crește riscul de cancer intestinal. Cantități mici de alcool pot provoca diaree, iar cantități mari pot provoca constipație.

Produsul secundar al metabolismului alcoolului este acetaldehida, care este toxică și provoacă modificări inflamatorii la nivelul ficatului. Crește producția de grăsime în ficat, ceea ce duce la ficatul gras.

Citește continuarea DC MEDICALGoogle News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel