Ai crescut cu frați sau cu surori? Cum îți influențează personalitatea

Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Un nou studiu investighează cum îți afectează personalitatea de adult faptul că ai crescut cu frați sau cu surori. 

După ce au analizat răspunsurile la un sondaj de la 80.000 de persoane din nouă țări, cercetătorii au ajuns la concluzia că sexul fraților nu ne afectează personalitatea de adult. În timp ce sexul unui frate sau al unei surori poate afecta personalitatea cuiva în copilărie, acest efect dispare la vârsta adultă.


Este adevărat că personalitatea îți poate fi inluențată în funcție de faptul că ai crescut alături de frați sau de surori? Unele persoane pot spune că da și merg până la a explica cum este posibil ca sexul fraților lor să le fi influențat personalitatea. Cercetătorii au încercat de mult timp să răspundă și la această întrebare.

Acum, un studiu amplu realizat pe mai mult de 80.000 de persoane din nouă țări are ceea ce pare a fi răspunsul definitiv. A avea un frate sau o soră de sex diferit nu afectează personalitatea unui adult.


Cercetătorul principal al studiului, Dr. Julia M. Rohrer, psiholog de personalitate și conferențiar la Departamentul de Psihologie al Universității din Leipzig, a declarat pentru Medical News Today:

"Pentru a clarifica - ne uităm la personalitatea la vârsta adultă, mai degrabă decât la personalitatea din copilărie. Este important să clarificăm acest lucru, deoarece s-ar putea ca genul fraților să aibă efecte asupra personalității în timp ce oamenii încă trăiesc cu frații lor, dar care se estompează mai târziu în viață".

"Ceea ce m-a surprins a fost cât de consistent nu am putut detecta niciun efect asupra personalității. Am dezagregat datele în tot felul de moduri pentru a verifica dacă au existat efecte în seturi de date individuale, sau poate pentru anumite cohorte de naștere, sau poate doar pentru primii născuți, etc. Dar, într-adevăr, am venit în mare parte cu mâinile goale!"

Cercetătorii lucrează cu răspunsuri la sondaje de la persoane din Statele Unite, Regatul Unit, Țările de Jos, Germania, Elveția, Australia, Mexic, China și Indonezia.

Co-autorul Dr. Anne Ardila Brenøe, cercetător asociat la Departamentul de Economie al Universității din Zurich, a declarat pentru Medical News Today:

 

"Având în vedere munca mea anterioară, mă așteptam ca faptul de a avea un frate de sex opus să crească personalitatea de gen. Nu am găsit nicio dovadă în acest sens, ceea ce a fost surprinzător pentru mine."

Studiul apare în Psychological Science.

Amestecuri de gen în familii

Citând cercetări pe această temă care datează din 1958, autorii studiului scriu:

"O privire mai atentă asupra studiilor relevă o serie de probleme potențiale, cum ar fi eșantioane foarte selective, o multitudine de variabile de rezultat diferite și dovezi statistice de o forță necunoscută sau slabă."

Pentru a ajuta la restrângerea focalizării investigației lor, având în vedere multitudinea de configurații de gen ale fraților și surorilor din familie, cercetătorii au folosit un concept dintr-un studiu din 2018 al Dr. Angela Cools și Prof. Eleonora Patacchini, care a fost folosit din nou de Dr. Brenøe în studiul său.


"Decizia părinților de a avea un alt copil", scriu autorii noului studiu, "depinde probabil de sex, dar poate depinde și de personalitatea copiilor lor actuali. Astfel, compoziția finală a fraților nu este aleatorie. Ca urmare, diferențele dintre persoanele care au crescut cu un frate și persoanele care au crescut cu o soră pot exista chiar și în absența efectelor cauzale ale sexului fraților. Dar atunci când părinții decid să aibă un alt copil, sexul acelui frate mai mic următor este în esență aleatoriu."

"Acest lucru are ca rezultat un experiment natural care permite estimarea efectelor cauzale ale sexului următorului frate mai mic: Diferențele dintre persoanele care au o soră mai mică și persoanele care au un frate mai mic pot fi atribuite sexului fratelui mai mic următor."


Trăsăturile de personalitate și sexul fratelui sau surorii

Cercetătorii au analizat influența fraților asupra trăsăturilor Big Five - inclusiv deschiderea la experiență, conștiinciozitatea, extraversiunea, agreabilitatea și neuroticismul - precum și încrederea, răbdarea și locul de control, sau credința că cineva are control asupra a ceea ce i se întâmplă.

 

Pe baza răspunsurilor la sondaj, studiul a constatat diferențe de gen consistente între femei și bărbați. Acest lucru le-a permis să exploreze chestiunea influenței fraților folosind ceea ce ei numesc "indicele tipic de personalitate feminină" ca un marker prin care să măsoare efectele personalității.

"Important este că acest indice nu este menit să fie interpretat ca o trăsătură de personalitate subiacentă ("feminitatea"). În schimb, este pur și simplu un indice cu cea mai mare pondere a trăsăturilor pentru care au fost observate cele mai mari diferențe de gen în cadrul anumitor sondaje", au scris autorii.


Dincolo de personalitate

Este demn de remarcat faptul că studiul lui Cools și Patacchini a constatat că "femeile cu un frate mai mic au câștigat cu aproximativ 7% mai puțin decât femeile cu o soră mai mică", potrivit noului studiu.

Cools și Patacchini au constatat că femeile care au avut un frate mai mic au ales mai des căi de carieră în mod tradițional feminine și că, spune noul studiu, "salariile lor au scăzut mai drastic atunci când au intrat în maternitate decât femeile cu o soră mai mică".


"La fel ca Cools și Patacchini, și eu, în lucrările mele anterioare, am constatat că faptul de a avea un frate mai mic decât o soră mai mică a sporit comportamentul de conformare la gen al femeilor în ceea ce privește alegerea ocupațională și câștigurile și că "penalizarea câștigurilor fratelui" apare imediat după prima naștere.

Interpretarea mea a acestor rezultate diferite este că personalitatea este un concept mult mai dificil de influențat decât comportamentul de conformare la gen." a adăugat Dr. Brenøe.


Schimbarea rolurilor de gen în familie și a carierei


Studiul analizează un efect de frate sau soră la persoanele care au crescut acum. Prin urmare, a spus Dr. Rohrer, "persoanele incluse în analizele noastre s-au născut începând din 1950 până în anii 1990".

Rolurile de gen din prezent în familie sunt mai fluide decât cele din secolul trecut. Dr. Rohrer a remarcat că, în cadrul cercetării lui Dr. Brenø:

 

"Efectul fraților asupra alegerii ocupaționale dispare în cazul familiilor mai echitabile din punct de vedere al genului, adică în familiile în care părinții au aproape aceleași ore de lucru în copilărie", au spus ei. "Astfel, este plauzibil să presupunem că, dacă rolurile tradiționale de gen în materie de educație parentală au dispărut, efectele genului fraților pot dispărea și ele".


"Cu toate acestea, se pare că, în ciuda progreselor în această direcție, suntem încă foarte departe de a aboli aceste roluri", a adăugat Dr. Rohrer. "O modalitate de a analiza acest lucru din punct de vedere empiric", a spus Dr. Rohrer, "este să analizăm impactul nașterii primului copil asupra veniturilor bărbaților și femeilor."

"În cazul bărbaților, câștigurile rămân de cele mai multe ori stabile sau scad ușor pentru o perioadă foarte scurtă de timp în țările în care bărbații sunt mai predispuși să ia concediu parental. În cazul femeilor, se înregistrează o scădere abruptă în primii ani și, în medie, acestea nu revin la nivelul câștigurilor de dinaintea nașterii copilului. Acest lucru se datorează faptului că femeile care au copii sunt mai puțin predispuse să participe pe piața muncii, mai predispuse să lucreze cu fracțiune de normă, iar ratele lor salariale tind, de asemenea, să fie mai mici."

- Dr. Rohrer

"Așadar, realitatea economică este că, deși inegalitatea economică dintre femei și bărbați s-a redus considerabil în ultimele decenii, atunci când vine vorba de maternitate, se pare că femeile "iau lovitura", ceea ce sugerează o alegere mai degrabă tradițională a rolurilor", a explicat Dr. Rohrer.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel