Afazia, boala de care suferă Bruce Willis. Cauze, simptome și tratament. Dr. Corneliu Toader explică tot ce trebuie să știi

Data publicării:
Bruce Willis, captură video YouTube
EXCLUSIV
Descriere foto: Bruce Willis, captură video YouTube

Afazia, boala de care suferă Bruce Willis, reprezintă o tulburare gravă de limbaj. Dr. Corneliu Toader, neurochirurg, a explicat, în exclusivitate pentru Spectacola, care sunt cauzele apariției acestei boli și cum o putem trata.

Vestea că Bruce Willis a fost diagnosticat cu afazie, boală ce l-a determinat să se retragă din lumea cinematografiei, a șocat o lume întreagă. Despre ce înseamnă această boală și cum se manifestă ea, mai exact, a vorbit doctorul Corneliu Toader, medic  primar neurochirurg, în exclusivitate pentru Spectacola.

"Afazia este o tulburare a vorbirii, care afectează exprimarea sau înțelegerea limbajului vorbit sau scris, în absența oricărei modificări senzoriale. Afazia poate fi de 3 tipuri: afazia receptivă (Wernicke), ce constă în afectarea înțelegerii limbajului (vorbire, citire, chiar și limbajul semnelor), fără a afecta însă capacitatea exprimării (pacienții pot vorbi fluent, dar nu înțeleg ce spun ceilalți). Afazia expresivă (Broca), ce constă în afectarea comunicării, fie ea verbală sau scrisă, dar fără a fi afectată înțelegerea informațiilor din mediul înconjurător.

De exemplu, pacientul va înțelege ce întrebări primește, dar nu va emite răspunsuri coerente, logice. Și ultima, afazia globală, care este afazia în care este afectată întreaga funcție de comunicare (atât înțelegerea, cât și exprimarea).", a spus Dr. Corneliu Toader, pentru Spectacola.

Care sunt cauzele apariției afaziei

Doctorul Corneliu Toader ne-a vorbit și despre principalele cauze, care duc la apariția acestei cumplite boli.

"Principalele cauze ale afaziei sunt accidentul vascular cerebral și traumatismele cranio –cerebrale. De asemenea, afazia poate fi cauzată și de tumori cerebrale, infecții, boli neurodegenerative.", a mai spus acesta.

Simptomele afaziei

Încă de la primele simptome, pacienții ar trebui să meargă de urgență la doctor, spune acesta. Acolo se va stabili clar despre ce tip de afazie este vorba și care este tratamentul pe care bolnavul trebuie să-l urmeze. De asemenea, doctorul a evidențiat faptul că nu există același tip de tratament pentru toate formele de afazie.

"Pacienților le este indicat să se prezinte la un medic neurochirurg sau neurolog de urgență, dacă prezintă oricare dintre simptome: dificultate în vorbire, o inabilitatea de a a vorbi spontan, o inabilitatea de a denumi obiecte, imposibilitatea de a repeta o frază, inabilitatea de a termina o propoziție, neînțelegerea limbajului sau dificultate în a scrie sau a citi. Medicul vă va consulta clinic și, cel mai probabil, vă va cere un examen CT sau RMN cranio-cerebral. În urma consultului, tratamentul poate fi conservator sau chirurgical, în funcție de cauza afaziei. Momentan, nu există un tratament universal și 100% eficient.", a completat el.

"Afazia nu este o patologie de neglijat"

Neurochirurgul Corneliu Toader spune că, în cele mai multe cazuri, există și șanse de recuperare în ceea ce privește această boală. Este nevoie totuși de controale regulate la medicii specialiști, de exerciții de logopedie și de multă ambiție.

"Din fericire, o mare parte din cauzele de afazie acută se pot remite spontan în câteva luni, necesitând consultul unui logoped, dar această recuperare depinde foarte mult de vârsta pacientului, motivație, nivelul de educație. Terapia limbajului va necesita un minim de două ore pe săptămână de exercițiu, pentru rezultate bune și este de două ori mai eficientă, decât dacă nu se apelează la logoped.

De altfel, există și cazuri care necesită cura chirurgicală, cum ar fi pacienții ce suferă de tumori cerebrale, ce afectează aria limbajului. În unele cazuri, este posibil ca afazia să se remită imediat postoperator sau să necesite și recuperare medicală. În concluzie, afazia nu este o patologie de neglijat și necesită un consult neurochirurgical de urgență. Din fericire, o mare parte a pacienților nu vor prezenta sechele pe termen lung.", a  spus Dr. Corneliu Toader, medic neurochirurg.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel