Aerofagia - ce este, cum se manifestă și ce remedii are. Poate fi și simptom al unei afecțiuni grave

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Towfiqu barbhuiya
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Towfiqu barbhuiya

Aerofagia afectează un sfert din populația adultă. Care sunt semnele că suferiți de aerofagie.

Aerofagia este senzația de disconfort apărută, de cele mai multe ori, după masă, ca urmare a înghițirii aerului în timpul mesei odată cu mâncarea, dar și când mestecați sau vorbiți repede, ori când fumați.

Care sunt cauzele aerofagiei

Obiceiul de a consuma gumă de mestecat, pentru schimbarea pH-ului din gură ori pentru a împrospăta respirația, este unul dintre obiceiurile cu impact puternic asupra aerofagiei, asta pentru că înghițirea de prea mult aer, așa cum se întâmplă la mestecatul gumei, face stomacul să se simtă umflat și inconfortabil.

De asemenea, consumul în exces de băuturi carbogazoase poate să fie o altă cauză a aerofagiei. În același timp o masticație defectuoasă, din cauza problemelor dentare sau a afecțiunilor gingivale, poate duce la aerofagie.

O situație particulară este întâlnită la sugari, care în timpul suptului înghit și cantități mici de aer, la care se mai adaugă și faptul că laptele matern supt ”în forță” devine spumos, conținând și acesta bule de aer. Din acest motiv, după supt, bebelușii trebuie ținuți în poziție verticală și ajutați să elimine aerul înghițit.

Medicii văd adeseori aerofagia ca un semn al altor probleme, cum ar fi o boală care afectează sistemul digestiv, dar și o tulburare psiho-emoțională, cum ar fi anxietatea sau depresia.

De asemenea, este posibil să aveți aerofagie dacă suferiți de apnee în somn, iar pentru remedierea acestei probleme apelați la dispozitivul CPAP pentru a vă ajuta să respirați în timpul somnului. Acesta suflă aer în nas și gură, astfel ăc este posibil să înghițiți mai mult aer decât în mod normal, notează WebMD. 

Aproape 25% din populația adultă și 7% dintre copii suferă de aerofagie.

Care sunt simptomele aerofagiei

Cele mai frecvente simptome ale aerofagiei sunt:

- râgâielile frecvente, uneori de mai multe ori pe minut;

- burta balonată sau umflată;

- dureri de burtă.

Aceste probleme pot dura chiar și doi ani la unele persoane, mai mult, ele pot să fie simptome ale altor afecțiuni legate de stomac, cum ar fi refluxul acid, o iritație a mucoasei stomacale sau sindromul colonului iritabil.

Citește continuarea pe DC MEDICAL



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel