Adevărul despre îngrijirea pielii în sezonul rece. Dermatologul Pavelina Andrei, despre efectele negative ale razelor ultraviolete / EXCLUSIV

Data actualizării: | Data publicării:
Imagine cu rol ilustrativ, foto Unsplash/ engin akyurt
EXCLUSIV
Descriere foto: Imagine cu rol ilustrativ, foto Unsplash/ engin akyurt

Dr. Pavelina Andrei, medic specialist dermatologie și doctor în științe medicale, a explicat, în exclusivitate pentru Spectacola, cum ne putem îngrijim aspectul pielii în sezonul rece, cum prevenim apariția ridurilor, dar și care sunt principalele cauze ale pleoapei căzute?

Dr. Pavelina Andrei, medic specialist dermatologie și doctor în științe medicale, ne explică cum să ne îngrijim pielea în sezonul rece, cum să combatem apariția ridurilor, dar și care sunt principalele cauze pentru apariția pleoapei căzute. 

 


SPECTACOLA: Cum combatem uscăciunea pielii de la nivelul mâinilor în sezonul rece?


Dr. Pavelina Andrei: Ne spălăm cu apă și săpun și acest lucru determină uscăciunea pielii. Atunci când ieșim afară ne expunem factorilor de agresiune: vânt, frig, precipitații. Uscăciunea pielii este mult mai accentuată în această perioadă și atunci recomandarea mea este să folosim săpunuri de bebeluș sau săpunuri pe bază de glicerină, care să nu conțină ce detergenți care îndepărtează filmul lipidic de protecție la nivelul pielii. O regulă de aur ar fi să folosim o cremă hidratantă imediat după ce ne spălăm pe mâini. Sunt anumite dezinfectante, pentru că suntem totuși în pandemie și trebuie să folosim dezinfectante, există o plajă cosmetică din farmacii de dezinfectante pe bază de lipide, pentru refacerea barierei de protecție a pielii. Putem de exemplu să folosim dezinfectant și apoi să folosim și o cremă de mâini, tot pe bază de glicerină sau pe bază de vitamine speciale pentru piele, ne referim la vitamina A și E sau la creme pe bază de uree până în 10 la sută.

 

 

SPECTACOLA: Și tenul are de suferit în sezonul rece. Cum să avem grijă de el iarna?


Dr. Pavelina Andrei: Frumusețea vine și din interior și din exterior. Trebuie să avem un ritual de îngrijire puțin diferit în sezonul rece față de sezonul cald. Trebuie să facem o exfoliere a tenului, dar mai rar odată sau de două ori pe săptămână, demachierea în fiecare seară, aplicarea unui ser sau a unei creme de hidratare, ar fi bine să fie îmbogățite cu vitamine sau cu acid hialuronic, care să vină în sprijinul refacerii barierei cutanate a pielii.


Să nu uităm de crema cu factor de protecție cât mai mare pentru că este un sezon în care oamenii merg la schiat, merg la sporturi de iarnă și atunci razele ultraviolete se reflectă pe fața noastră și arsura solară este mult mai puternică. Plus că această cremă cu factor de protecție ne protejează nu doar de razele ultraviolete ci și de îmbătrânirea cutanată. 

 


SPECTACOLA: Cum să prevenim apariția ridurilor și care sunt cele mai răspândite tratamente cosmetice pentru a scăpa de semnele îmbătrânirii?


Dr. Pavelina Andrei: Prevenția este de bază în toate lucrurile care țin de piele și de orice patologie, fie ea internă sau externă. Îngrijirea pielii, demachierea în fiecare seară, nu ne culcăm cu machiajul pe față niciodată. Totdeauna fața trebuie să fie hidratată și trebui să folosim o cremă cu factor de protecție 50, care ne protejează de apariția ridurilor. Și apoi sunt procedurile pentru hidratarea internă, cu alimentație sănătoasă, bazată pe fructe, legume, dieta mediteraneană bazată pe omega 3, somon, pește, lactate și așa mai departe. Pe lângă asta, amintim și de importanța sportului pentru că vascularizarea ajută foarte mult corpul în hidratare și aspectul acela strălucitor, plin de vitalitate. Iar dacă ne referim la intervenții asupra cauzei sunt cunoscute acidul hialuronic de umplere sau toxina botulinică în etajul superior al feței, dar mai sunt și proceduri precum microneedling mai mult de rejuvenare facială, întinerirea tenului, terapia locală la nivelul feței cu un bloc de vitamine și substanțe să prevină și să hidrateze fața.

 

 

SPECTACOLA: Ptoza palpebrala este o coborâre a pleoapei superioare (pleoapă căzută). Care sunt cauzele și cum putem scăpa de această problemă?


Dr. Pavelina Andrei: Pot fi cauze interne sau pot fi cauze externe. Sunt pacienți cărora li se umflă pleoapele pentru că fac alergie la diverse substanțe. Sunt persoane cărora li se umflă pleoapele din cauza unor medicamente sau pot ascunde o anumită patologie, precum insuficiența renală cronică sau probleme renale, hipertensiune arterială. La acești pacienți tratamentul este în funcție de patologia care duce la edeme palpebrale.  


În primul rând, vorbim despre tratamentul cauzei care duce la palpebrale și dacă vorbim și de edemele palpebrale alergice putem apela la creme special concepute pentru îngrijirea contorului ochilor și acelea conțin substanțe precum cafeină sau acid hialuronic, menite special se îngrijească pielea sensibilă din jurul ochilor. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel